I tre års tid har de ståtliga jättelokorna funnits vid Essinge båtsällskap. Men växten är giftig, och staden har därför tagit bort den tre gånger per säsong.
Sedan årsskiftet har dock ingenting gjorts – orsaken är försenade upphandlingar hos kommunen.
Barbro är orolig att hon själv ska behöva ta bort jättelokorna.
Fanny Cassel
– Jag tycker att det är oproffsigt i allra högsta grad. Är det så att man ska se till att giftiga arter inte sprider sig måste jobbet bli gjort, säger Barbro som är säkerhetsansvarig på båtklubben.
Jäteloka är en invasiv art och dessutom kan den vid direktkontakt ge brännskadeliknande symptom med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor.
Flera krav
– De kommer hit med skyddsutrustning och stora svarta säckar när de tar bort jättelokan. Vi kan ju inte skaffa den utrustning som behövs för att göra det här på rätt sätt.
Även hamnkapten Lars-Åke Severbrink tycker att det känns olustigt med växterna.
– Folk som inte känner till växten kanske tar på den.
Trafikkontoret uppger att förseningen beror på de krav de ville få med i upphandlingen.
– I stället för en upphandling med lägsta pris, som generellt går snabbare, fanns flera andra krav vi ville få med – bland annat entreprenörens inställningstid. Det gjorde att det fanns många parametrar att ta hänsyn till, vilket ledde till att upphandlingen tyvärr drog ut på tiden, säger Johan Munthe-Kaas, kommunikatör vid trafikkontoret.
Kan spridas
Konsekvenserna av de sena upphandlingarna blev, som i Essinge Båtsällskaps fall, att jättelokan på vissa platser i år hann börja blomma – något som bör undvikas då detta gör att växterna riskerar att sprida sig.
– När kvalitet ska vägas in så tar upphandlingen ofta längre tid. Det beror bland annat på att vi utreder vilka produkter och tjänster som finns på marknaden och ställer dem mot stadens behov. Fördelen med det nya avtalet är bland annat att stadsdelarna nu själva kan göra beställningar på arbete för att få bort jätteloka. Det gör att staden får större flexibilitet och kan agera snabbare om vi får tips om växterna.
Planen är nu att lokan ska tas bort så snart som möjligt.