Här står det oftast stilla

Marcus Järfalk och Francois Gryson tycker att problemen med rulltrapporna i Hallunda har eskalerat. ”De här låter mycket och de luktar konstigt”, säger Francois.
Marcus Järfalk och Francois Gryson tycker att problemen med rulltrapporna i Hallunda har eskalerat. ”De här låter mycket och de luktar konstigt”, säger Francois.
Problemen med trasiga rulltrappor i Hallunda och Norsborg har varit en långkörare. Det är också dessa t-banestationer som har felanmälts mest det senaste året.

Men Hallundaborna får vänta ytterligare nio ­månader på nya rull­trappor.

Stationen i Hallunda ser mer ut som en byggarbetsplats än en tunnelbanestation just nu. Arbetet med att byta ut en av rulltrapporna mot Eriksberg och rulltrappan mot plattformen är i gång.

– Det är bra att de byter ut de gamla rulltrapporna. De här låter mycket och de luktar konstigt, säger Francois Gryson.

Vi träffar honom på stationen tillsammans med hans vän Marcus Järfalk som berättar att problemen med stillastående rulltrappor bara blivit värre och värre.

– Men de försöker i alla fall. Det brukar vara en rulltrappa som är i gång upp mot berget, annars sätter de in bussar, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har tittat på SL:s statistik över vilka tunnelbanestationer som felanmäls oftast på grund av stillastående rulltrappor och hissar. Värst är läget enligt siffrorna i Hallunda.

Mellan fyra och fem gånger per vecka felanmäldes hissarna eller rulltrapporna 2014 – totalt 240 felanmälningar. Det är nästan 100 fler än Norsborgs som hamnar på andra plats i feltoppen.

– Anledningen till att de felanmäls så ofta är att de länge varit i dåligt skick. De sattes in 1975 och behöver bytas ut, säger Jesper Pettersson, presskommunikatör på SL.

I februari förra året kunde Mitt i berätta att SL skulle påskynda bytena av rulltrapporna i Norsborg och Hallunda, eftersom läget var akut. Tidigare hade man planerat att göra det under 2016.

Trots det kommer det att dröja ytterligare nio månader innan rulltrapporna är utbytta i Hallunda. I Norsborg ska de bytas ut i juli i år.

– Eftersom rulltrapporna måste byggas från grunden tar det lång tid att byta ut dem. Hallunda och Norsborg ingår i ett utbytesprogram som SL håller på med där vi ska byta ut en stor mängd trappor inom tre år, säger Jesper Pettersson.

Fram tills nya rulltrappor har satts in försöker SL att hålla minst en rulltrappa i drift tillfälligt. Att de gamla rulltrapporna stannar beror på många faktorer.

– Det kan bokstavligt talat handla om grus i maskineriet, men även elfel och att folk trycker på nödstoppsknappen, säger Jesper Pettersson.

När rulltrapporna stått stilla har de som har svårt att gå i trappor fått förlita sig på hissen – så länge inte den också krånglar, vilket inte är helt ovanligt. 115 gånger förra året felanmäldes hissen i Hallunda.

– Hissen är ett tråkigt kapitel. Själv klarar jag mig bra, men det finns ju äldre med rullatorer som får lida när den står still. Det är tragiskt att se, säger Marcus Järfalk.

Fakta

Felanmäldes 240 gånger på ett år

Källa: SL:s statistik för 2014