Här står dörren öppen på julafton

Barbro Nylander, Micke Silkesjöö och Klas Abrahamsson välkomnar till alternativt julfirande i Folkets hus i Rågsved. ”Att vara här har blivit min jultradition. Det har familjen fått acceptera.” säger Klas Abrahamson som varit volontär i flera år.
Barbro Nylander, Micke Silkesjöö och Klas Abrahamsson välkomnar till alternativt julfirande i Folkets hus i Rågsved. ”Att vara här har blivit min jultradition. Det har familjen fått acceptera.” säger Klas Abrahamson som varit volontär i flera år.
Det finns alternativ för den som inte vill eller kan fira jul hemma med familj och släkt.

På flera håll i söderort öppnar man upp dörrarna för gemensamma firanden.

Till Folkets hus i Rågsved väntas upp till 500 personer komma på julafton.

40 kilo skinka, 20 kilo köttbullar, 300 ägg och 10 kilo rödbetssallad – inköpslistan till årets upplaga av ”Gemensam Jul” vittnar om hur populärt julfirandet i Rågsved är.

– Med tanke på planeringen är det här ett året runtarrangemang. Det är bara någon månad om året som vi inte tänker på julen, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets hus.

I år är det 31:a gången man firar jul i Folkets hus. En av eldsjälarna är Barbro Nylander som har varit med under alla år utom ett. Hon var under många år ansvarig för arrangemanget.

– Att bjuda in andra och hjälpa till känns som ett vettigt sätt att fira jul. Jag gillar inte julen egentligen. Tidigare när jag firade traditionell jul hemma blev jag alltid deppig och lättirriterad, säger hon.

Till julfirandet i Folkets hus är alla välkomna. De äldre på serviceboendet hör till dem som återkommer år efter år.

Dessutom har 50 volontärer anmält sig för att arbeta. Intresset var så stort att flera har fått nöja sig med att stå på reservlistan.

– Efteråt brukar många säga att det här var deras bästa jul någonsin, säger Barbro Nylander.

För att kunna genomföra det stora julbordet och ha trubadur och julklappar får man ekonomiskt stöd av bland annat stadsdelsförvaltningen i Enskede-Årsta-Vantör och Svenska kyrkan samt olika lokala föreningar.

I Årsta håller organisationen Verdandi också sedan många år tillbaka ett alternativt julfirande. Utöver själva jul­afton har man även öppet mellan 25 och 28 december.

– Det känns viktigt att erbjuda kontinuitet och att folk kan återkomma under flera dagar. På storhelgerna är det så mycket annat i samhället som stänger, säger verksamhetschef Stig Nilsson.

Även till Verdandi är vem som helst välkommen. Några som har blivit fler de senaste åren är ensamstående föräldrar som har det kärvt ekonomiskt.

– Det sker otroligt varma och viktiga möten när man samlar människor från helt olika håll. De som har en stark livssituation kan bli ett stöd för den som lever mer utsatt, säger Stig Nilsson.

Fakta

Här är det öppet i jul

Söderledskyrkan i Hökarängen. Julfest med mat och gemenskap klockan 15. Föranmäl gärna. (Mat kostar 40 kronor.)

Uppenbarelsekyrkan i Hägersten. Julsamvaro med jultallrik, frukt och godis klockan 14. Föranmälan. Kyrkan öppen för alla klockan 10–17.

Nya Råsveds Folkets hus. Gemensam jul klockan 12.30–16.00.

Verdandi. Hjälmarsvägen 4, Årsta, klockan 9–14.