Här stjäls dyraste paketen

Butikens övervakningskamera spelade in den fräcka kuppen. På fyra minuter hann tjuvarna få med sig 28 paket, främst innehållande elektronik.
Butikens övervakningskamera spelade in den fräcka kuppen. På fyra minuter hann tjuvarna få med sig 28 paket, främst innehållande elektronik.
En ny typ av stölder har börjat begås i Stockholm – de görs av tjuvar som riktar in sig på dyra paket i postutlämningen.

– Det är en ny företeelse för oss, säger polisen Christer Hanser.

Vid 02.20 på natten gick larmet. Tre personer tog sig in i matbutiken i södra Stockholm och fyllde stora blå säckar med postpaket. Fyra minuter senare åkte de vidare med 28 paket i bilen.

– Vi har okrossbara fönster, så de har forcerat hela rutan, säger Lennart Rowland, innehavare av butiken i Huddinge.

Han fick samtal från vaktbolaget den natten för drygt tre veckor sedan och begav sig direkt till affären. Från ett vittne fick han höra att gärningsmännen hade backat in bilen mot rutan så de kunde lasta in säckarna via fönstret.

När Lennart Rowland kom in i sin butik var det kaos, paket var kastade på marken vid postutlämningen. Men i övrigt var affären nästintill orörd.

– En kexchoklad och tandkräm stal de också. Men ingenting annat. Jag förstår inte hur de ens har lyckats vara i lokalen eftersom larmet låter väldigt högt.

Gärningsmännen verkar ha vetat vad de var ute efter bland de cirka 160 paket som affären dagligen får in, menar Lennart Rowland.

– De har riktat in sig på att ta elektronik. Andra paket låg slängda på golvet, så det känns som om det var ordentligt planerat. Jag tror inte att man stjäl paket på måfå.

Polisen Christer Hanser som leder inbrottsgruppen i Södertörn har inte hört talas om något liknande tidigare.

– För oss är det en ny företeelse att man gör inbrott på en postutlämning. En tanke är att gärningsmännen har beställt dyra saker och sedan hämtar ut dem den vägen i stället för att betala för dem.

Inte heller på länskriminalen känner polisen till några sådana händelser.

– Det är ingenting vi sett eller hört någonting om, säger Åke Bylund.

Han är chef vid seriebrottsgruppen som tittar på brott som upprepas och blir till företeelser i länet. Han tror att vi kan få se fler inbrott mot postutlämningsställen framöver.

– Det är klart att det finns en risk för att det ökar i och med att man hinner med ganska många brott innan man upptäcks. Men utlämningsställena bör också skydda sig bättre.

Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel, menar att butiker har utsatts för den här typen av stölder även tidigare, men att de helst har velat tysta ner det.

– Det är definitivt så att risken ökar i takt med att e-handel blir allt vanligare och folk beställer elektronik via internet. Och det ökar också eftersom fler butiker tagit över posthanteringen.

Emma Riblom på Postens kommunikationsavdelning menar att stöld av postpaket är ovanligt.

– Men att det ens hände är ett problem.

Hon säger att Posten arbetar för att minska stölder och för att försvåra för brottslingar. Bland annat samarbetar Posten med polisen och med de stora avsändarna för att förebygga brott.

Vid stölder av elektronik som surfplattor, mobiltelefoner och modem kan produkterna spärras, förklarar Emma Riblom.

– Om en sådan försändelse blir stulen har produkterna nummer som gör att de kan spärras och inte går att använda. Det är ju stora värden i elektronik.

Om det är lättare att stjäla paket i en affär än det var på postkontor, vet inte Emma Riblom.

– Då fanns kassaservice med större kontakthantering som utgjorde en stöldrisk. Tiderna förändras, i dag växer e-handeln och pakethanteringen och vi gör vad vi kan för att allt ska blir säkrare.

Fakta

Varor garanteras upp till 50 000 kronor

Paket i affär kan vara betalda för att bara hämtas ut. Betalningen kan även ske i butiken.

Ett vanligt paket har garantier från Posten upp till 50 000 kronor.

För att ha garantier vid värdefulla sändningar oavsett storlek bör paketet skickas som värde eller rekommenderat. De dyrbaraste försändelserna kan vara värda upp till 500 000 kronor.

Postbilar blir ibland bestulna, men dessa brott är slumpmässiga, då det inte går att veta vad bilen har för last.

KÄLLA: Posten och Polisen