ANNONS

Här stjäls flest cyklar i stadsdelen

Efter har fått cykeln stulen vid S:t Görans sjukhus låser Malin Källberg numera cykeln med ett rejält kedjelås.
Efter har fått cykeln stulen vid S:t Görans sjukhus låser Malin Källberg numera cykeln med ett rejält kedjelås.
Cykelstölderna slår rekord på Kungsholmen.

Farligast lever cyklisterna som parkerar i Hornsberg och kring Sankt Eriksbron. Det visar Mitt i:s kartläggning.
ANNONS

Kartan visar alla cykelstölder mellan maj 2013 och maj 2016 i Stockholm sorterade på basområden (en administrativ områdesfördelning polisen använder i sin statistik.)

Varmt cykelväder betyder också hetare tider för tjuvarna. Och på Kungsholmen har det varit ovanligt mycket stölder under året. Från januari till den sista april anmäldes 134 cykelstölder i stadsdelen, vilket är den högsta siffran någonsin.

Mitt i:s kartläggning visar att det i Kungsholmen stadsdelsområde sker allra flest cykelstölder i Hornsberg och området kring Sankt Eriksgatan och Kungsholms strand.

En av cyklisterna som råkat ut för tjuvar är Malin Källgren som Mitt i Kungsholmen träffar på vägen till jobbet i Hornsberg.

– Det var uppe vid S:t Görans sjukhus där jag jobbade då. Jag hade den låst i ett cykelställ utanför jobbet och när jag kom ut på eftermiddagen var den borta.

Har du blivit försiktigare efter det?

– Jag försöker alltid låsa fast cykeln i något och inte bara i hjulet. Jag har också skaffat ett rejält kedjelås, säger Malin Källgren.

Erik Forssell är kommunpolis i innerstan. Han kan inte förklara varför det skett en ökning av anmälda cykelstölder under 2016. Men han säger att det generellt finns några olika typer av cykeltjuvar.

ANNONS

– Det är folk som vill förflytta sig och använda cykeln för eget bruk och så finns det sådana som stjäl dyrare cyklar för att sälja vidare. Sedan vet vi inte om det är några ligor här nu, men det har funnits exempel på att det kommer skåpbilar där det bara lassas in cyklar. Någon sågar upp låsen och ställer cyklarna på ett ställe där de sedan hämtas av skåpbilen.

Att jobba förebyggande mot cykelstölder är dock svårt, enligt Erik Forssell.

– Det skulle vara om man hittar en utpekad plats, som en cykelpendlarstation, där det sker många stölder. Men anmälningarna är så pass utspridda det är väldigt svårt att jobba förebyggande. Det är mer ägarens ansvar att ha rätt lås och att inte ha cykeln exponerad under längre tid om man är rädd om den.

Staden vill nu minska antalet cykelstölder genom att bland annat se till att fler cykelställ sätts upp. De senaste åren har trafikkontoret medvetet ökat antalet hojparkeringar.

Under 2016 ska man sätta upp 2 000 så kallade säkra cykelställ. Hälften av dessa ställ ska ha kommit upp före sommaren om allt går enligt plan.

Per-Åke Tjärnberg är trafikplanerare på trafikkontoret och det är hans ansvar för att se till att de säkra cykelställen kommer upp.

– Helt säkra är väl inga ställ, men vi sätter bara upp sådana som man kan låsa fast cykeln i, säger han.

De nya cykelställen består av en pollare med två öglor, vilket gör att det blir svårare för tjuven att plocka med sig hojen.

– Gamla vanliga ställ har en framhjulshållare och stoppar du in cykeln når du oftast inte fram med ditt vanliga lås ända in till till ramen. I de här nya ställen kan du låsa fast ramen i stället. Tjuven kan alltså inte bara ta cykeln och gå därifrån, säger Per-Åke Tjärnberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.