Efter Notre Dame: Här är sex kyrkbränder Stockholm minns

Katarina kyrka brann 1990. Riddarholmskyrkan 1837.
Katarina kyrka brann 1990. Riddarholmskyrkan 1837.
En hel värld har berörts av branden i den ikoniska katedralen Notre Dame i Paris.
Stockholm har inte heller varit förskonat från kyrkbränder.

1. Storkyrkan

Kyrkorna i Stockholm har brunnit och byggts upp igen. Så tidigt som på 1200-talet härjades föregångaren till Storkyrkan som sedan uppstod i ny skepnad.

Bränder var ett gissel i det gamla Stockholm, som innan 1800-talet mest bestod av tät träbebyggelse. Minsta lilla slarv med elden som också var nödvändig för att laga mat, få värme och ljus kunde få ödesdigra konsekvenser.

2. Klara kyrka

8 juni 1751 startade till exempel en brand i färgeriet Blå Handen på Mäster Samuels gränd intill Klara sjö. Det berättar Stockholmskällan.

Hela 221 gårdar blev totalförstörda i den katastrofala branden. Även Klara kyrka eldhärjades och fick stora skador.

Kopparstick föreställande Klarabranden 1751.

3. Maria kyrka

1779 var det i bagarstugan hos en fiskhandlare på nuvarande Brännkyrkagatan som elden kom lös. Den våldsamma elden gjorde människor i 20 kvarter hemlösa.

Maria kyrka skadades svårt. Tornet rasade genom taket och all inredning förstördes. Taket var nämligen inte murat utan var en gipsad träkonstruktion, enligt Stockholmskällan.

4. Riddarkyrkan

På 1800-talet kom industrialismen och moderniteten – men kyrkorna fortsatte att brinna.

I juli 1835 brann Riddarkyrkan, vilket konstnären Anders Lundquist förevigar i en kolorerad litografi.

5. Tyska kyrkan

1878 var det Sankta Gertruds kyrka, Tyska kyrkan, i Gamla stan som råkade illa ut. Kyrktornet brann ner.

Åtta år senare var ett nytt torn på plats. Det 96 meter höga tornet är än i dag Gamla stans högsta punkt, berättar Stockholmskällan.

6. Katarina kyrka

Vi tar ett hopp till det sena 1900-talet. Många stockholmare minns nog 1990, natten till 17 maj, den torra natten då Katarina kyrka brann. Anna Lena Wik Thorsell har skrivit om branden i boken ”Rädda Katarina: En kyrkas återuppbyggnad”. Men framför allt om återuppbyggnaden.

Redan dagen efter branden började man planera hur kyrkan skulle byggas upp igen. Kunniga byggbolag rekonstruerade ritningar från 1600-talet och allmänhetens engagemang och vilja att bidra till återuppbyggnaden var enormt. Nu finns en ny Katarina kyrka på plats.

Stockholmarna sätter ny prägel vid återuppbyggnad

Viljan att bygga upp igen gäller också det världshistoriska monumentet Notre Dame. Redan när elden fortfarande härjade lovade president Macron att katedralen ska byggas upp på nytt.

Historikern Dick Harrisson intervjuades dagen efter branden i Sveriges radio P1 om Notre Dames historia. Han berättade att tornet som rasade i branden inte var så ursprungligt som många kanske såg det, utan från 1800-talet.

I en byggnad så gammal som Notre Dame menar han att bland annat bränder och ombyggnationer hör till byggnadens historia. Nya tiders människor sätter sina spår och ger ny energi och nya årsringar, menar han. en del av gamla byggnaders händelserika liv helt enkelt.