Här är Sumpans nya kommunpolis

Kajsa Johansson är ny kommunpolis i Sundbyberg
Sedan tre veckor tillbaka är Kajsa Johansson ny kommunpolis i Sumpan.
Sundbyberg har fått en ny kommunpolis: Kajsa Johansson.
Hon vill använda sin nya roll till att samordna alla goda krafter i kommunen, få Hallonbergen och Rissne att inte längre klassas som utsatta områden och öka tryggheten i alla kommunens centrum.
– Här finns chans att verkligen påverka, säger hon.

Sedan tre veckor tillbaka är Kajsa Johansson ny kommunpolis i Sumpan.

I snart 15 år han hon jobbat inom polisen, med allt från att utreda sexualbrott och grov ekonomisk brottslighet till att koordinera insatser via polisens regionledningscentral.

Här finns chans att verkligen påverka.

Kajsa Johansson

I somras sa hon upp sig från polisen för att börja jobba på ett privat företag där hon hjälpte myndigheter och andra företag med säkerhet och brottsförebyggande arbete.

Men så dök tjänsten i Sundbyberg upp.

– Jag tyckte den lät så spännande och rolig så jag valde att komma tillbaka till polisen. I den här tjänsten kan man samarbeta så mycket med andra aktörer i samhället, något som jag tycker är väldigt inspirerande. Här finns chans att verkligen påverka, säger hon.

Kajsa Johansson är ny kommunpolis i Sundbyberg

Kajsa Johansson ser fram emot att få dra i gång jobbet i hop med kommunen och andra ideella krafter i Sundbyberg. Foto: Maria Lilja.

”Alla måste hjälpas åt”

Den stora omorganisationen av polisen har kritiserats av många. Något som är positivt är dock att man i och med de nya lokalpolisområdena, får en bättre bild över hur problemen i olika områden ser ut, menar Kajsa Johansson.

– Det är viktigt att alla lär av varandra och hjälps åt – att vi får input från kommunen och andra viktiga samhällsfunktioner för att se vad vi kan göra för dem, och tvärtom se vad vi från polisen kan be om hjälp med. Att vi alla får insikt i varandras problembilder är jätteviktigt.

Att vi alla får insikt i varandras problembilder är jätteviktigt.

Kajsa Johansson

Vad är de stora problemen i Sundbyberg i dag?

– De öppna drogscenerna och narkotikahandeln som blivit allt mer lättillgänglig för ungdomar. Det begås också allt grövre våldshandlingar inom den grova brottsligheten. Samtidigt får man inte glömma bort de mindre brotten och tryggheten för medborgarna.

Det finns många goda ideella initiativ och en stark vilja från kommunen att göra något åt problemen, menar Kajsa Johansson.

– Där ser jag mig som spindeln i nätet för att kunna samla alla goda krafter så att arbetet kan samordnas effektivt. Jag längtar verkligen efter att få dra i gång på riktigt!

Kajsa Johansson är ny kommunpolis i Sundbyberg

Kameraövervakning kan bli aktuellt i stadsdelscentrumen för att öka tryggheten, menar Kajsa Johansson. Foto: Maria Lilja.

Kameraövervakning kan bli aktuellt

Efter sommaren hoppas Kajsa Johansson även kunna dra igång en medborgardialog för att samla in synpunkter från Sundbybergsborna om vad polisen borde lägga extra krut på.

Ett mål är också att få Rissne och Hallonbergen att inte längre klassas av polisen som utsatta områden, vilket de gör i dag, berättar Kajsa Johansson.

Alla medborgare ska kunna känna sig trygga i sitt centrum, oavsett tid på dygnet.

Kajsa Johansson

– Jag hoppas att vi om ett år i alla fall har en tydligt utstakad plan för hur man ska nå den visionen. Jag tror att det blir ett lyft att bygga om centrum, och kanske kan det även bli aktuellt med allmän kameraövervakning som i Rinkeby centrum. Alla medborgare ska kunna känna sig trygga i sitt centrum, oavsett tid på dygnet, säger hon.

Fakta

Spelar innermittfält i Stuvsta IF

Namn: Kajsa Johansson

Ålder: 37 år

Familj: Man och två barn på 2 år respektive 5 år

Bor: Nacka

Utanför jobbet: Spelar fotboll – innermittfält – i division 2 med Stuvsta IF. Träffar vänner, åker utförsåkning och umgås utomhus med hela familjen.