ANNONS

Här sväljer hyran hela studielånet

Studentl genheterna, Frimurarv gen
Den student som vill bo i en tvåa på 47 kvadratmeter på Frimurarvägen i Bredäng får betala 9 117 kronor kronor i månaden.
Det är dyrare för studenter att bo i Bredäng än i Skatteskrapan på Södermalm. En nyproducerad etta kan kosta 8 016 kronor i månaden.

– Hyrorna är helt orimliga, säger Veronica Sällemark, Stockholms studentkårers central­organisation.
ANNONS

Bostadsbristen för studenter är skriande. Och när det väl byggs nya lägenheter är hyrorna ofta höga. På Frimurarvägen i Bredäng har Stena fastigheter byggt 154 studentlägenheter med grundhyror som varierar mellan 5 449 och 9 117 kronor i månaden.

Det lägsta priset är för en etta på 22 kvadratmeter med öppet kök. Den högsta hyran är för en tvåa på 47 kvadrat. Under juli och december månad sänks hyran med 50 procent.

I dag får en student ut 9 948 kronor i månaden, inklusive bidrag och lån.

Stockholms studentkårers centralorganisation anser att smärtgränsen för vad en student kan betala är 50 procent av studiemedlet.

– Det här är anmärkningsvärt höga hyror. Det här är jämförbart med den dyra och delvis oreglerade andrahandsmarknaden. Hyresnivån av bostäder för studenter måste hela tiden sättas i relation till en students inkomst, som är studiemedlet. Studenter ska kunna leva på studiemedlet, punkt, säger Veronica Sällemark.

Elise Berggren, kommunikationschef på Stena fastigheter, menar att hyrorna ligger i nivå med resten av studentlägenheterna i Stockholm.

– Vi har gjort en marknadsbedömning. Det blir högre hyror när det är nyproducerat, säger hon.

Är det en rimlig hyra för studenter?

– Rimligt, det är alltid svårt att säga, men hyresnivåerna i Stockholm ligger på de här summorna.

ANNONS

Enligt en rapport från SSSB, Stockholms studentbostäder, saknas just nu mellan 8 000 och 10 000 studentbostäder i Stockholm. Kötiden för ett rum i korridor är i snitt två år. För en enrumslägenhet är snittet fyra år.

– Då har man nästan gått klart sin utbildning innan man får en lägenhet. Läget är akut, säger Veronica Sällmark.

Studentbostäderna på Frimurarvägen i Bredäng är dyrare än många andra som ligger mer centralt i Stockholm. En studentetta i Skatteskrapan på 20 kvadrat låg nyligen ute på bostadsförmedlingen för 4 256 kronor i månaden och en tvåa på 40 kvadrat på 7 557.

På Valborgsmässovägen vid Tele­fonplan stod 63 studentlägenheter klara 2011. Där är hyran för de 23 kvadratmeter stora lägen­heterna 4 506 kronor i månaden.

Det här är anmärkningsvärt höga ­hyrorVeronica Sällemark, ­Stockholms studentkårer

Fakta

Studenterna flyttar in i december

På Frimurarvägen byggs just nu 202 lägenheter, varav 154 är studentbostäder.

Lägenheterna är uppdelade på sex hus, samtliga fem våningar höga.

De första studenterna kommer att flytta in i december och sedan löpande fram till och med maj 2016.

I snitt har sju personer sökt varje lägenhet. i genomsnitt brukar 16 personer söka en nyproducerad studentlägenhet.

Källa: Stena Fastigheter/­Bostadsförmedlingen