ANNONS

Här tar de hela Jalils dagskassa

Jalil Zanjanis övervakningssystem återger rånet från flera olika vinklar. Nu hoppas han att bilderna ska leda till att gärningsmännen grips.
Jalil Zanjanis övervakningssystem återger rånet från flera olika vinklar. Nu hoppas han att bilderna ska leda till att gärningsmännen grips.
Klockan hade precis slagit 21 och Jalil Zanjani skulle just stänga sin butik för dagen. In stormar då tre män med dolda ansikten, hytter med batong och träpåk och beordrar affärsinnehavaren att lägga sig ner på golvet.
ANNONS

– Det hela tog inte mer än 40 sekunder, säger Jalil Zanjani några dagar senare när Lokaltidningen Mitt i träffar honom i hans servicebutik vid uppgången till Svedmyras tunnelbanestation.

Hans tidsuppfattning är exakt eftersom hela förloppet fastnade på butikens övervakningskamera som med knivskarp precision berättar vad som egentligen hände den där lördagskvällen i slutet på januari.

Den förste mannen inledde med att hårt slå en träpåk i kassadisken och kräva att Jalil gav honom alla pengar. En annan gick bakom disken, slog till Jalil med en batong och sa åt honom att öppna kassalådan.

Sedan gick allt mycket fort. Tobak, kontanter, en dator, förköpshäften, frimärken och telefonkort – allt stoppades i en stor plastpåse. En av rånarna försökte sedan få Jalil att lägga sig ner på golvet, men han vägrade och handgemäng uppstod.

I tumultet lyckades Jalil ta sig ut ur butiken där han påkallade spärrvaktens uppmärksamhet och bad om hjälp. Strax därpå gav sig rånarna av med sitt byte.

– Tre minuter senare kom polisen. När de var klara fick jag åka till sjukhuset där jag stannade över natten. Det gjorde fruktansvärt ont, de slog hårt, säger Jalil, knäpper upp de översta skjortknapparna och avslöjar ett stort blåmärke där han blev slagen under överfallet.

Vid den här tidningens pressläggning fanns det fortfarande ingen misstänkt för rånet, trots att man kan urskilja ansiktet på åtminstone en av rånarna ganska väl på Jalil Zanjanis övervakningsfilm.

– Men vi jobbar på det och går efter övervakningsfilmen och andra tips. Vi har även haft personer inne på förhör under veckan, men de har avfärdats från fallet, säger Nina Zamanian, polisassistent i söderort.

Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet har butiksrånen minskat med 32 procent de senaste två åren. Men de 176 butiksrån som inträffade i Stockholm 2011 är ändå för många och Svensk Handel och polisen jobbar ständigt med nya metoder för att minska rånen ytterligare. För vissa butiker är slutna kontanthanteringssystem ett bra hjälpmedel, problemet är bara att de är dyra – de kostar cirka 150 000 kronor.

ANNONS

– Det är inte en realistisk lösning för alla. En sedelbox för 2 000 kronor kan däremot alla ha. Har man väl lagt en sedel där måste man ha en nyckel för att komma åt den, säger Johan Bark, arbetsmiljörådgivare på Svensk Handel.

Fakta

Utbildning hjälp att höja säkerheten

På sajten www.sakeributik.se kan butiksinnehavare enkelt säkerhets utbilda sig själv och sin personal.

Till Söderortspolisen eller BRÅ kan man vända sig för att få en butiksbesiktning som ökar säkerheten för de anställda. Då kommer en besiktningsman ut och kontrollerar butiken enligt 13 säkerhetspunkter. Besiktningen är kostnadsfri.

Källa: Svensk handel