Här tar hon bort spåren efter lågorna

På ett höjbart bord dammsuger Anki Karlsson en brandskadad säng. Stoppade möbler tvättas även med en specialdammsugare med vatten och kemikalier, om det behövs.
På ett höjbart bord dammsuger Anki Karlsson en brandskadad säng. Stoppade möbler tvättas även med en specialdammsugare med vatten och kemikalier, om det behövs.
Saker som fortfarande luktar rök efter rengöring ställs i ozonrummet av Helena Adamsson.
Saker som fortfarande luktar rök efter rengöring ställs i ozonrummet av Helena Adamsson.
En av de många bränder där Ocab varit ute och hämtat lösöre.
En av de många bränder där Ocab varit ute och hämtat lösöre.
Det har brunnit på många platser i länet i vinter. Hos saneringsföretagen råder bråda dagar då de ska ta hand om mängder av skadade föremål.

– Redan före jul var det extremt mycket att göra, säger Helena Adamsson, arbetsledare på saneringsföretaget Ocab i Norsborg.

När Jonas Östholm och hans familj den 24 oktober fick samtalet tänkte han först ”inte igen”.

För andra gången på två år hade det brunnit i restaurangen i botten av det lilla hyreshuset i Äppelviken. Och över hela familjens trerummare på 90 kvadrat låg ett tunt lager fet sot och röklukten hade satt sig i så väl väggar som textilier.

Efter den första branden var familjen evakuerad i närmare fyra veckor. Den här gången blev skadan större och de kommer att behöva bo i en evakueringslägenhet i närmare sex månader.

– Sot och rök har satt sig i bjälklag så de har brutit upp en hel del av golven, rivit hela köket och även tagit upp hål i vissa väggar. Som tur var hade vi packat med oss en del varma kläder då vi var bortresta när det började brinna, för vi kunde inte ta med någonting därifrån efter branden.

Och Jonas och hans familj är inte ensamma. Under december och början av januari har det varit många bränder i hela länet.

Ganska väntat menar försäkringsbolagen. December till februari är de månader då de får in flest ärenden om bränder.

– Det är bränder orsakade av glömda stearinljus som sticker ut under december och januari. Utslaget över hela året är det dock oftast öppna spisar som orsakar bränderna, säger Erik Arvidsson på Folksam.

Hos saneringsföretagen Corvara, Relita och Ocab har haft mer än vanligt att göra i december och januari.

– Det är fullt ös, redan före jul var det extremt. Vi har nog fått in ett par hundra vatten- och brandskador från december fram till mitten av januari, berättar Helena Adamsson, arbetsledare på Ocab i Norsborg.

Hos Ocab tas det mesta av lösöret från skadade lägenheter till lagerlokalerna i Norsborg och Sollentuna för rengöring och sanering med hjälp av olika kemikalier och vanligt diskmedel.

Ofta sot-, lukt- och rökskadas ett bra mycket större område är just där det brinner förklarar Helena Adamsson och visar upp det stora ozonrummet hos Ocab där alla saker som fortfarande luktar rök efter att de har sanerats, ställs in i ett sista försök att få bort lukten.

Det som fortfarande inte blir doftfritt ställs undan i väntan på att ägaren själv får bestämma om hen vill behålla sakerna eller kasta dem.

– Vi måste alltid ta ställning till om det är värt rent ekonomiskt att sanera sakerna eller om det är bättre att köpa nytt. Det är många skrymslen på en legobit till exempel, säger Helena Adamsson.

Att stå och välja vad man ska kasta kan vara en känslosam historia. För Jonas och hans familj gick det bättre. Här klarade sig det mesta av de saker som de håller kärt och de behövde bara kassera någon madrass, ett par ryggsäckar och en hel del ytterkläder.

– Vår 3-åriga dotter har fått tillbaka många av sina gosedjur som tvättats, det var väldigt värdefullt. Jag börjar sakna våra böcker och skivor nu men samtidigt blir man varse om hur lite man egentligen behöver för att få livet att fungera, det är en fin insikt.

Fakta

Tips för att få bort dålig lukt

Ställ en skål med ättika eller vinäger intill det som luktar.

Luktar micron? Skär en skiva citron, lägg i en skål med vatten och låt koka en stund.

Skrubba ur kylen med bikarbonat, ättika eller salt på en svamp. Torka rent med våt svamp.

Ättika och bikarbonat i kombination ska även fungera i vattenlås som luktar illa. Låt lösningen verka och skölj efter 30 minuter med hett vatten.

Häll varmt saltvatten i en diskho som stinker, löser även fett i avloppsrören.

En stekpanna kan bli doftfri genom att koka ihop vatten och kaffepulver i den. Eller hetta upp salt i pannan.