Här tar promenaden slut

Margit Hallgren gillar att promenera längs vattnet. Nu har strandpromenaden stängts av vid Hamngatan.
Margit Hallgren gillar att promenera längs vattnet. Nu har strandpromenaden stängts av vid Hamngatan.
Trots löften om att hålla strandpromenaden ­öppen under hela byggtiden på Hamngatan har den ­varit avstängd sedan mars.

– Skandal, säger Margit Hallgren som bor i området.

Bällstaån ligger spegelblank och det milda höstvädret inbjuder till en promenad längs vattnet. Margit Hallgren har vandrat på strandpromenaden nästan dagligen sedan hon flyttade till Hamngatan 2012.

– Jag brukar gå till Pampas marina i Solna, det är en underbar promenad. Gäster som kommer hit på besök blir helt begeistrade, säger Margit.

Men sedan i våras är 200 meter av promenaden avstängd. Den som vill ta sig vidare på Hamngatan måste därmed ta en lång omväg runt Lilla Alby för att ansluta till promenaden som fortsätter mot Karlberg i Stockholm.

– De flesta trodde nog att de skulle öppna promenaden igen ganska snabbt. Att det fortfarande inte går att gå här är skandal, säger Margit och kikar in genom stängslet.

Innanför bygger Folkhem sina omsusade trähus. Ett är klart och inflyttat, tre hus återstår och ska vara färdiga i juni 2014.

Bygget är orsaken till att strandpromenaden hålls stängd för allmänheten.

Men avstängningen är ett avtalsbrott, i avtalet som slöts mellan Sundbybergs stad och Folkhem 2010 står att ”under hela byggtiden ska vägen längs Bällstavikens strand hållas öppen för allmän gång- och cykeltrafik”.

Men då var inte förutsättningnarna klara, berättar Folkhems marknadsansvarige Sandra Frank.

– När avtalet skrevs var det inte bestämt att vi skulle bygga husen i trä. För att träet ska hållas torrt måste vi bygga under tält, det tar plats. Hade vi byggt vanliga betonghus skulle avspärrningarna varit snävare, säger Sandra Frank.

Kommunalrådet Stefan Bergström (C) tycker att staden borde sätta mer press på Folkhem för att häva avspärrningen.

– Strandpromenaden är en av stadens största tillgångar, det här är helt oacceptabelt. Folkhem riskerar att förbruka sitt förtroende i Sundbyberg, säger han.

Göran Langer som är chef på stadsbyggnadsförvaltningen är ändå nöjd med Folkhem som byggherre.

– De förutsåg inte komplexiteten och hittade ingen bra lösning för att hålla vägen öppen, säger Göran Langer.

Folkhem ska nu se över möjligheten att lägga flytbryggor i vattnet utanför avspärrningen.

– De kan vara fixat redan i höst, säger Sandra Frank.

tI mars ska en konstruktion vara klar så att man ska kunna hålla strandpromenaden öppen samtidigt som bygget fortsätter.

På sikt planerar staden att utveckla strandpromenaden åt Solna­hållet ytterligare. Flytande restauranger och serveringar längs strandkanten nämns i visionen för området.