Min lokala hjälte

Här tar skolmaten priset

Prisad som landets näst bästa skolrestaurang – och den mest nyskapande. Eleverna på Runstensskolan kanske inte är så pigga på sommarlov.

– Allt är gott här, säger Ella Telning, 10.

Enkelt, genuint och lekfullt.Så menar kökschefen Johan Beer på Runstensskolan i Handen att man jobbar i skolköket.

Det är dock helhetsupplevelsen – menyer på griffeltavlor, kulinariska jorden runt-resor och kreativiteten hos personalen – som gjort att Runstensskolan placerats som tvåa i nya skolrestaurangguiden ”White Guide Junior”, där landets 20 bästa skolrestauranger rankats.

Man har också fått hederspris som landets mest nyskapande skolrestaurang.

– 2007 startade rektorn Helena Lindqvist ett jättejobb med att skapa en bättre stämning i matsalen. Snart började vi ställa upp i mattävlingar, säger Johan Beer.

Skolan vann 2011 matpriset ”Arla guldko” och kocken Daniél Kallonas var i år nominerad till årets svenska skolkock.

Eleven Mathias Rydh Sternbeck, 10, tycker att skolan är värd hyllningarna.

– Jag gillar fruktbaren och att vi får efterrätt när vi haft lite mat-svinn, säger han.

Pär Bergkvist är initiativtagare till ”White Guide Junior”.

– Man är extremt drivna på Runstensskolan. Skolan har kommit väldigt långt med god mat, men man är också bra på näringssidan och det pedagogiska samarbetet, säger han.

Haninge var nominerad i fem av sex kategorier på White Guide Junior-galan och rankas nu som landets sjätte bästa skolmatskommun. I guiden går även att läsa om Brandbergsskolans och Fredrika Bremer-gymnasiets skolrestauranger, de är dock inte rankade.

Eleverna Mathias Rydh Sternbeck, Hampus Mattsson och Ella Telning förser sig med mat.

Daniél Kallonas, Gunilla Andersson, Johan Beer och Huseyn Budakci är skolans kökspersonal.

Ett rejält och fräscht salladsbord är framdukat på Runstensskolan varje dag.