Här tävlar de om en resa till Cypern

Elever på Källängens skola tävlar nu om att få åka till ­Cypern och mattekonferensen Euromath i april. Samtidigt ska lärare från tolv Lidingöskolor fortbildas för att höja mattebetygen.

Sammanlagt 35 elever på Källängens skola skrev nyligen ett matteprov där slutresultatet inte bara kan ge ett bra betyg utan också en resa till Cypern och studentkonferensen Euromath.

Konferensen har anordnats flera år i rad och går ut på att elever från hela Europa träffas och jobbar med matematik tillsammans.Bland annat kommer eleverna att göra presentationer på temat matte i form av teater.

– Det här är ett sätt att få eleverna att tycka matte­ämnet är roligt. Den internationella Pisa-undersökningen visar ju att eleverna blir allt sämre på matte, säger Djibril Koumé, en av lärarna som följer med till Cypern.

De fyra elever som gör bäst ifrån sig på provet får åka till Nicosia på Cypern. Väl där har de chansen att vinna priser i form av bärbara datorer och surfplattor.

– Förhoppningsvis kommer eleverna bli inspirerade genom att utbyta erfarenheter med unga från andra länder, säger Djibril Koumé.

Matematik är i ropet även på flera andra Lidingö­skolor. Sammanlagt tio kommunala skolor och två friskolor har sökt och beviljats statligt stöd för fortbildning inom matematik under nästa läsår.

Satsningen Matematik­lyftet görs på skolor över hela landet och går ut på att ge matte­lärare möjlighet att fortbilda sig på arbetstid för att på sikt höja elevernas betyg i ämnet.

– Mattelärarna i årskurs 1–3 har redan gått utbildningen och det gav bra resultat. Nu ska mellanstadielärarna gå kursen, säger utbildningsförvaltningens chef Per-Åke Henriksson.