ANNONS

Här tjuvdumpas avfall

Så här såg det ut senaste gången en större mängd tradgårdsavfall tippades på parkeringen vid Fågelöudde.
Så här såg det ut senaste gången en större mängd tradgårdsavfall tippades på parkeringen vid Fågelöudde.
En stor mängd trädgårdsavfall tippades nyligen vid parkeringen utanför badet vid Fågelöudde. Enligt gatuförvaltare Maria Jörle, på tekniska förvaltningen, är den olagliga tippningen ett återkommande problem.
ANNONS

Sopsäckar i plast och högar med ris, pinnar och kvistar ligger i kanten av parkeringen vid Fågelöudde.

Skräpet anmäldes till kommunen i mitten av november. Det ser ut som om en eller flera lastbilar kört dit med skräpet för att på en ostörd plats tippa det hela rakt ut.

Enligt Maria Jörle är fenomenet inte ovanligt.

– Tjuvtippning är ett återkommande problem på Lidingö. Omfattningen varierar och vanligast är absolut trädgårdsavfall. Den här mängden är ovanligt stor. Det motsvarar mer än en 30 kubikmeter stor container, säger hon.

I det här fallet var skräpet utbrett både över asfalten och i skogskanten. Oavsett om det hamnar i staden eller i naturen så får tekniska kontoret lösa situationen om inte den skyldige kan hittas.

Att lämna trädgårdsavfall till Södergarns kompost- och flisanlägging är gratis för alla hushåll på Lidingö. Men företag måste betala från 250 kronor för ett mindre lass med grenar upp till 1 300 kronor för ett stort lass med ris och löv.

I det här fallet ser det ut som att tjuvtipparna kört förbi infarten till anläggningen och bara en kort sträcka till ut på Elfviksvägen för att svänga av på en ostörd plats och tippa där i stället.

Skulle någon ansvarig hittas för tippningen skulle det rubriceras som skadegörelse. Brottet ger oftast böter, men kan i grova fall ge upp till ett år i fängelse.

Hur många ärenden om tjuvtippning som rör Lidingö på ett år har tekniska kontoret ingen statistik på. Maria Jörle tycker i alla fall att det är några fall för mycket.

ANNONS

– Jag har själv bara arbetat på Lidingö i 1,5 år, men som jag har förstått det är problemet återkommande. Andra återkommande problem är tjuvtippning av olika kategorier av byggavfall. Om vi inte kan hitta den som är ansvarig blir det tyvärr staden som får ta hand om det, säger Maria Jörle.

Fakta

Inte gratis

SÖRAB tar emot verksamhetsavfall mot en avgift på Hagby återvinningsanläggning och på Löt avfallsanläggning. Mindre mängder kan lämnas på Återvinningscentralen i Stockby.

Trädgårdsavfall kan lämnas på Södergarns kompost- och flisanläggning.

Trolldalstippen tar emot jord- och schaktmassor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.