Här tvingas de sköta sina behov

Pia Wollter har gått i bräschen för hyresgästerna som tröttnat på röran under stambytet.
Pia Wollter har gått i bräschen för hyresgästerna som tröttnat på röran under stambytet.
Stambytet har blivit för mycket för några av hyresgästerna i Jordbro.

Men menar att de tillfälliga lösningarna är undermåliga.

– Det här skulle aldrig få pågå i Täby eller Danderyd, säger Pia Wollter.

Några av hyresgästerna i de 25 lägenheterna har fått nog av stambytet på Södra Jordbrovägen 25, som man menar varit allt annat än lyckat.

– Vi har varit tysta i flera veckor, men nu säger vi ifrån. Jag har bott här i min kalla lägenhet i sju år med ett fönster som är trasigt och nu tvingas vi göra våra behov nere i källaren, bland äckliga småflugsvärmar.

– Det känns som att man traskar in på de äckligaste bakgatorna i ett u-land när vi går ner hit. Det här är Sverige 2013, men det känns inte så. Det är vidrigt, säger Pia Wollter när hon visar runt nere i källaren.

Under det tio veckor långa stambytet måste hyresgästerna sköta sina behov i två olika källarutrymmen, totalt delar man på tre toaletter och tre duschar. Även vatten får hämtas från källaren och disken måste också tas ner hit under tiden köksvattnet är avstängt.

I källarkorridoren ligger bråte och både disk- och duschutrymme är ofräscht, menar Pia Wollter.

Det är Haninge Bostäder som utför stambytet och hyresgästerna får en hyresreduktion på 40 procent under projektets gång.

– Jag vet att det är jättejobbigt att stå utan badrum i sex till tio veckor, men man är maximalt utan vatten i köket i två veckor. Min högsta önskan hade varit att vi haft tomma lägenheter dit hyresgästerna kunde flytta under tiden. Nu har vi inte det och vi måste försöka lösa hygienfrågan på bästa möjliga sätt. Vi har levererat en stor mängd engångstallrikar och bestick till varje lägenhet och vill man ha fler engångstoaletter i papper så kan man ta kontakt med platschefen, säger Christoph Vejde, vd på Haninge Bostäder.

Vad säger du om kritiken?

– Det är inte okej med en massa skräp på golvet och vi har pratat med städbolaget, bovärden och platschefen om att det inte får se ut så här. Vi kan bli bättre men tyvärr står inte städbolaget där ständigt med moppen. Om alla hyresgäster tar hand om sitt skräp blir det bättre.

Fakta

Ett av de sista stambytena

När Haninge Bostäder 2003 köpte tillbaka tidigare sålda lägenheter började man med ett tioårigt stambytesprogram.

De sista husen har man nu påbörjat stambyten i och alla stambyten ska vara helt klara nästa sommar.

Det väntas dröja 50 år till det är dags för stambyte igen i de lägenheter som stambyts nu.

Källa: Haninge Bostäder