ANNONS

Här välkomnas flyktingarna

Stockholmarna berörs av de syriska flyktingarnas öde. När några av dem anlände på Centralstationen i tisdags ville många hjälpa till. En av dem var Kungsholmsbon Fairouz Zoubir.

– Man får bidra med det lilla man kan, säger hon.
ANNONS

Det var trångt på perrong 19 när 16.39 tåget från Köpenhamn anlände till Stockholms central i tisdags. Ur tåget vällde det människor. Turister blandat med Stockholmare som varit bortresta men också flyktingar från Syrien. På perrongen möttes tågresenärerna av journalister, poliser, Röda korset och frivilliga som hade samlats för att hjälpa de anländande flyktingarna.

En av de frivilliga var Kungsholmsbon Fairouz Zoubir. Hon kommer ursprungligen från Marocko och var där för att hjälpa till med att tolka på arabiska.

– Det är svårt att se vad som händer tv utan att hjälpa till. Man får bidra med det lilla man kan, säger hon.

Enligt henne var det till en början en ganska förvirrad stämning bland de som anlände. Vissa ville fortsätta vidare och vissa var oklara över om det hela var över och vad som nu skulle hända.

– Jag var helt enkelt där för att försöka hjälpa med språket, berättar hon och betonar att hon inte var där som företrädare för någon organisation utan som privatperson.

En annan på plats var Suheila Zamani. Hon höll i en skylt med texten Refugees welcome. Hon kom själv som flykting från Iran när hon var tre år och ser det som självklart att vara på plats och hjälpa till.

– Det är människors liv det handlar om. Det värmer och är jättepositivt att det är så många som vill hjälpa till. Man kan inte bara sitta hemma och inte göra någonting, säger Suheila Zamani.

När Mitt i lämnade stationen var hon precis på väg att hjälpa ett gäng flyktingar att ta sig vidare mot Märsta. I gången en trappa ner från perrongen stod en grupp människor samlade. I mitten stod Jozephine Grönqvist. Hon dirigerade de andra människorna att bilda mindre grupper där varje grupp hade någon som kunde agera tolk när nästa tåg med flyktingar anlände.

– Jag har varit här frivilligt sedan klockan 12 och jag kommer att vara här så gott det går resten av veckan, säger Jozephine Grönqvist.

ANNONS

Under dagen delade hon och andra frivilliga på Centralen ut mat, vatten och hygienartiklar. Andra agerade tolkar och slussade vidare de människor som hade biljett för att resa vidare. En del öppnade till och med sina hem för att låta flyktingarna sova där under natten.

– Vi har fått mer donationer än vad det har kommit flyktingar. Folk som har passerat har frågat vad vi behöver och har sedan gått och köpt det, säger Jozephine Grönqvist.

– Sverige har bara 10 miljoner invånare. Vi har plats för fler, fortsätter hon.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.