Svenskt vin, svensk sprit och husman. Allt skulle vara svenskt på restaurangen Made in Sweden på Folkungagatan. Det fungerade helt okej, men efter pandemin hittade turisterna inte tillbaka. Dessutom var idén svår i praktiken.

– Först började vi skarva med vinet. Ingen ville ha svenskt vin till maten. Sedan spriten – folk ville ha Jägermeister och Gammeldansk. Efter pandemin hade vi svårt att hitta kockar som var bra på husman. Jag kände att vi tappade det, säger ägaren Ugur Göker.

Laxplanka finns på menyn.

Laxplanka finns på menyn.

Fredrik Mårdh

Plankan stod stadigt

Något som däremot stod stadigt i alla förändringar var planksteken. Så Ugur Göker går all in. Made in Sweden har stängt och gjort plats för Mister Plankstek.

– Det är ändå ganska svenskt. Jag tror på konceptet.

Rätten ska serveras i 10–12 varianter.

Vi kör även med strömming och bratwurst.

– Vi har serverat planka med köttbullar, det har gått riktigt bra. Vi kör även med strömming och bratwurst. Falafel med, men det har vi bara sålt en av.

Nya tag

En annat hit har varit mindre plankor.

– Tjejer brukar inte våga beställa plankstek, eftersom det blir så mycket mat. Så jag gjorde mellanplankor, det blev alla förtjusta i.

Att lägga om verksamheten efter nära tio år känns lite märkligt, menar Ugur Göker.

– I telefon svarar jag fortfarande Made in Sweden. Det kommer ta tid att vänja sig. Men vi måste ta nya tag. Vi behöver en spark i arslet.