ANNONS

Har väntat på att få bygga – i 18 år

”Det finns nog inget område där kommunen själv behöver lägga ner så lite arbete för så mycket byggbar mark”, säger Yngve Ström.
”Det finns nog inget område där kommunen själv behöver lägga ner så lite arbete för så mycket byggbar mark”, säger Yngve Ström.
Yngve Ström, 72, har väntat sedan slutet på 1990-talet på en detaljplan för sin mark i Svinninge. Nu vill han och grannarna upplåta ett större område för bostäder i sekelskiftesstil, men kommunen dröjer med besked.
ANNONS

I 18 år har Yngve Ström velat bebygga sin mark i Svinninge, utan att få besked från kommunen. I stället har han fått se detaljplan efter detaljplan i andra delar av kommunen ta form och godkännas.

Nu har han och tre grannar, som också äger tomter i området, gått ihop och skissat på ett nytt större projekt kallat Svinninge allé – ett bostadsområde i stil från förra sekelskiftet.

– Tidigare har jag bara bett om att få bebygga min tomt. Nu vill vi fyra bygga i traditionell skärgårdsstil och göra det grönt och lummigt, säger Yngve, som den senaste tiden uppvaktat både tjänstemän och politiker om planerna.

Totalt handlar det om åtta hektar mark vid korsningen Valsättravägen/Svinningevägen som han och grannarna vill stycka till 45 tomter. Där tänker de sig att bara tillåta byggen i traditionell byggstil, ”med hus som historiskt byggts av bönder, fiskare, hantverkare, fjärdingsmän, redare och befarna skeppare”, som det heter i ett utkast.

Tillsammans är han och grannarna beredda att bilda ett aktiebolag så kommunen bara behöver ha kontakt med en part. Dessutom erbjuder de mark för att bredda Valsättravägen för ökad trafik och vill också bygga en ny väg med allé in i det tänkta bostadsområdet för att avlasta trafiken på Valsättravägen. Vatten och avlopp finns redan framdraget till området och gruppen erbjuder sig att finansiera och låta utföra planarbetet själva.

– Man märker ju hur kommunen utvecklas runt omkring och hur mycket bostäder det behövs, säger Mats Grundström, en av grannarna som ingår i projektet.

Men Österåkers kommun dröjer fortfarande med besked.

I mejl har kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) uttryckt att projektet både ser spännande och intressant ut. För lite mer än två veckor sedan hade Yngve Ström även ett möte med kommunens tjänstemän.

– Deras område ingår i ett planprogram från 2005 som innebär att vi har ett uppdrag att ta fram detaljplaner i Svinninge, men det är ett väldigt stort antal detaljplaner, säger David Lanthen, tillförordnad planchef i Österåkers kommun.

ANNONS

– De är förmodligen sist.

När kan området bli detaljplanerat?

– Det kan jag inte säga i det här skedet.

Yngve Ström påpekar att han redan väntat länge på detaljplanen. Enligt honom lovade kommunen redan i början av 1990-talet att Svinninge skulle planläggas inom de närmaste åren och 1998 hette det ”om fem år”.

En tröst är att kommunen åtminstone lovat att bjuda in Yngve Ström och andra i området Valsättra 2, totalt runt 25 fastighetsägare till ett informationsmöte i höst.

– Så får vi höra hur de ser på sitt område, säger David Lanthen.

Yngve Ström är optimistisk:

– Det är bättre att de vill höra vad vi vill än att de bara säger nej.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.