ANNONS

Här var det glatt

Nicklas Carlström, 35, Fredhäll  – Ja det är jag väl. Jag är frisk, jag har en dotter som är frisk och en hund som är frisk.
Nicklas Carlström, 35, Fredhäll – Ja det är jag väl. Jag är frisk, jag har en dotter som är frisk och en hund som är frisk.
Jennie Birgmark, 40 med hunden Chiko, Kungsholmen  – Jo men det måste jag väl säga. Det vore ju jättejobbigt annars. Då hade man fått göra någonting åt det.
Jennie Birgmark, 40 med hunden Chiko, Kungsholmen – Jo men det måste jag väl säga. Det vore ju jättejobbigt annars. Då hade man fått göra någonting åt det.
Anne Lewenhaupt, 69, Kungsholmen  – Jag är supernöjd med livet. Jag vet vad jag vill och vad jag tycker om. jag har lärt känna mig själv.
Anne Lewenhaupt, 69, Kungsholmen – Jag är supernöjd med livet. Jag vet vad jag vill och vad jag tycker om. jag har lärt känna mig själv.
Anders Ekblom, 60, och hustrun Lena Ekblom, 62, Kungsholmen  – Absolut. Man kan inte vara annat när man är ute och gå på Kungsholmen med sin hund och sin fru,
Anders Ekblom, 60, och hustrun Lena Ekblom, 62, Kungsholmen – Absolut. Man kan inte vara annat när man är ute och gå på Kungsholmen med sin hund och sin fru,
Kungsholmsborna är nöjdast med livet i hela stan.

Och runt Kungholmstorg är det glada miner, trots regn och höstrusk.
ANNONS

Känns stegen lätta och framtiden ljus? Du är inte ensam. Det visar en ny undersökning från länsstyrelsen.

Myndigheten ställde en lång rad frågor om synen på livet till ungefär 15 000 boende i Stockholms län, varav ungefär 40 procent svarade.

Och det visade sig alltså att Kungsholmsborna sticker ut. Hela 97,6 procent av stadsdelens invånare ser sig själva som antingen mycket eller ganska nöjda med sina liv. Det är den högsta siffran, både bland Stockholms stadsdelar och bland kommunerna i länet.

– De flesta stadsdelar har ju bra siffror men 97,6 är rätt maffigt, säger Kjell Haglund som är ansvarig för undersökningen på länsstyrelsen.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Kungsholmstorg en småmulen torsdagsförmiddan slår studiens slutsats in. Kungsholmsborna visar sig vara betydligt gladare än vädret och de enda som är lite buttrare än snittet visar sig faktiskt vara besökare från andra stadsdelar.

– Ja vad ska man säga? Jag har det bra. Det enda som stör mig är att det är så svårt att hitta parkering här, säger Torgil Premberg, som bor nära Kungsholms torg.

Vad gör en nöjd med livet enligt dig?

Mängder av saker. Men främst relationerna med familjen, frun och barnen.

Men trots att Kungsholmsborna ligger i topp när det gäller nöjdhet och en rad en rad saker som gör livet värt att leva – som sin fritid och sitt boende – är de också mer missnöjda än andra Stockholmar på en del andra punkter.

ANNONS

Kungsholmborna upplever exempelvis buller som ett betydligt större problem än boende i den övriga innerstaden. De upplever också en betydligt större brist på parker och grönområden.

– Det är något att fundera på. När det gäller Kungsholmen har man låga värden på den offentliga miljön, det är trafikbuller och den typen av problem. Samtidigt är Kungsholmen ingen plats man bara hamnar på utan ett ställe man väljer, säger Kjell Haglund.

Enligt honom kan undersökningen nu att användas som ett kunskapsunderlag, exempelvis vid bostadsplanerande.

– Sen är det upp till politiker och beslutsfattare att ta till sig de olika måtten. Buller är exempelvis ständigt en fråga när vi pratar bostäder.

Bengt Brülde är professor i praktisk filosofi och har skrivit flera böcker om lyckoforskning. Enligt honom är det svårt att sammanfatta vad forskningen menar gör att vi upplever oss lyckliga. Men att Kungsholmen ligger högt är inte förvånande.

– Det är rimligt att tro att om det är en stadsdel med färre arbetslösa, högre inkomst och färre sjuka så kommer det att märkas lite på siffrorna, säger han.

Fråga: Är du nöjd med ditt liv?

Fakta

Här högst procent nöjda med livet…

Kungsholmen 97,6

Tyresö 97,2

Nykvarn 97,0

Upplands-Väsby 96,6

Värmdö 95,9

Nynäshamn 95,7

Och lägst procent…

Spånga-Tensta 85,7

Skärholmen 86,1

Huddinge 86,1

Norrtälje 86,9

Sigtuna 85,7

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.