Här är Värmdöbornas favoritjyckar

Labradoren hamnar högt i kurs hos Värmdöborna. Hela 152 stycken tassar omkring i kommunen.
Labradoren hamnar högt i kurs hos Värmdöborna. Hela 152 stycken tassar omkring i kommunen.
Jack russell och korthårig chihuahua finns också med på hundlistan i Värmdö.
Jack russell och korthårig chihuahua finns också med på hundlistan i Värmdö.
Lurvig, korthårig, stor, liten? Vilken hundras du väljer beror på var du bor. Här är de vovvar som går hem i Värmdö.

Enligt den senaste statistiken från Jordbruksverket bor 3 611 hundar i Värmdö. Det betyder att hela 9 procent av invånarna i kommunerna har en svansburen vän att rasta. Jämfört med Stockholms län i stort gör det att Värmdöborna sticker ut som hundälskare – andelen länsbor som är hundägare är 5,13 procent.

Labben toppar listan

Så vad är det för jyckar vi har i våra koppel? Det beror på var vi bor. Den i särklass populäraste hundrasen i Sverige är labrador. Samma ras står även högst i kurs i Värmdö. Hela 152 stycken tassar omkring i kommunen, följt av Golden retriever, rottweiler och jack russel terrier.

I Sundbyberg däremot finns labben inte ens med på listan. Där är det istället den korthåriga chihuahuan som toppar listan. 53 vovvar av denna ras finns registrerade i kommunen. Tätt efter tassar yorkshireterriern, också den i behändigt format. En teori som brukar komma upp när topplistor presenteras är att hundar i mindre format går hem i kommuner med många smålägenheter, som ju är fallet i Sumpan. Det samma gäller för större vovvar, som trivs i villor och större hus, som Värmdö har gott om.

Molly på de flestas läppar

När det gäller vilka namn vi ger våra älsklingar finns ingen statistik på regional nivå. Men topplistan för svenska hundar är som följer: Molly, Bella, Ludde, Charlie , Wilma. Se topplistan för Värmdö här.  Observera att blandras inte är inkluderad i statistiken.