Här är Väsbys favoritjyckar

Schäfer är den mest populära hunden i Täby
Schäfer är den mest populära hundrasen i Väsby.
Jack russell terrier kommer på andra plats på Väsbys popularitetslista.
Jack russell terrier kommer på andra plats på Väsbys popularitetslista.
Lurvig, korthårig, stor, liten? Vilken hundras du väljer beror på var du bor. Här är de vovvar som går hem i Upplands Väsby.

Enligt den senaste statistiken från Jordbruksverket bor 2461 hundar i Upplands Väsby. Det betyder att 5,77 procent av invånarna i kommunerna har en svansburen vän att rasta. Väsbyborna är alltså något mer förtjusta i hundar än stockholmare i stort – andelen länsbor som är hundägare är 5,13 procent.

Så vad är det för jyckar vi har i våra koppel? Det beror på var vi bor. Den i särklass populäraste hundrasen i Sverige är labrador, men de regionala skillnaderna är stora – i Väsby återfinns den först på fjärde plats på listan. Här är det istället schäfern som står högst i kurs. 91 vovvar av denna ras finns registrerade i kommunen. På andra plats hittar vi jack russel terrien med 65 registrerade hundar.

Blandade storlekar

En teori som brukar komma upp när topplistor presenteras är att hundar i mindre format går hem i kommuner med många smålägenheter, och större hundar i kommuner med lite större bostäder. Kanske stämmer det? Det är svårt att se något entydigt mönster när det gäller Väsby. Drygt 40 procent av befolkningen bor i villa eller småhus, och på tio-i-topplistan återfinns både stora och små hundar.

När det gäller vilka namn vi ger våra älsklingar finns ingen statistik på regional nivå. Men topplistan för svenska hundar är som följer: Molly, Bella, Ludde, Charlie , Wilma.

Se topplistan för Upplands Väsby nedan! Observera att blandras inte är inkluderad i statistiken.

Fakta

Topp tio hundraser i Upplands Väsby

1. Schäfer
2. Jack russell terrier
3. Golden retriever
4. Labrador retriever
5. Yorkshireterrier
6. Chihuahua, korthårig
7. Cavalier king charles terrier
8. Rottweiler
9. American staffordshire terrier
10. Pudel, dvärg