"Lilla snigel akta dig, akta dig, akta dig...Lilla snigel..."
Volontären Andreas Hoherz drar igång den klassiska barnvisan tidigt denna torsdagseftermidag.
Sången är en höjdpunkt på Svenska med babys pappaträffar i Hässelby gård och såväl Andreas treåring Hedda som Ahmed Ibrahims 1,5-åring Nadia är med på noterna tidigt, sjunger, klappar med och skrattar.
Till slut kan de knappt sitta still, kroppen rycker för mycket.
Träffar på Hässelby torg
"Krokodilen i bilen" och "Imse vimse spindel" följer innan barnens fokus i stället riktas mot pyssel på filtarna framför oss.
Ännu en träff med Svenska med babys pappagrupp på Bibblerian är igång.
– Min pappa och jag hade ingen bra relation hemma i Tyskland, det var mamma jag pratade med. Och kommer man från andra kulturer än den svenska ser vi på papporna att de oftast har ännu svårare att visa kärlek till sina barn, säger Andreas.
Språkcafét dög inte
Svenska med baby startade 2012 för småbarnsföräldrar med utländsk bakgrund som ville utvecklas i språket tillsammans.
2021 började man även med pappa-grupper som även hålls i Vällingby och Blackeberg.
Ahmed Ibrahims 1,5-åring Nadia och Abdulrahim Khaleels treåring Mian och femåring Mathab tycker om att följa med på pappa-grupperna i Hässelby gård.
Mikael Andersson
– Jag var på språkcafé förut, men det var inte tillräckligt. Här träffar man människor och pratar svenska varje vecka, säger Abdulrahim Khaleel som har med sig döttrarna Mathab och Miani.
De kom som sudanska flyktingar 2021 och bor på genomgångsboende i Hässelby strand.
– Oj, stora, säger Abdulrahim och skrattar när vi frågar honom om skillnaden på att vara pappa i Stockholm och Sudan.
– I Sudan är kvinnorna hemma och männen jobbar. Skulle jag en dag säga att jag vill vara hemma med mina barn så hade man kallats galen. Den verkligheten finns inte.
Vad får du ut av träffarna?
– Vi hjälper varandra med vardagsproblemen. Och samtidigt får vi som behöver bli bättre på svenskan prata språket.
Ahmed kom till Sverige från Somalia som barn och är uppväxt här. Han upptäckte gruppen under pappaledigheten.
– Det är givande och det ger gemenskap. Man pratar om barnen, om olika situationer i föräldraskapet och sedan leker man tillsammans. Det är jättekul!
Tommy Laestadius lever med rysk fru och upplever ofta kulturkrockar i hemmet. "Både jag och frun älskar att resa och träffa nytt folk, man får ut en massa av att träffa pappor från olika håll här." Till vänster samordnaren Sayed Mohammadi Jalil.
Mikael Andersson
Tommy Laestadius är från Kiruna från början, men lever med en rysk fru.
– Det blir ofta kulturkrockar där hemma. Många ryska kvinnor är uppväxta med att de ska ta stort ansvar över det mesta, vara bäst på allt. Jag tycker om att träffa andra pappor och prata om hur man gör med barnen.
En kvinna som jobbar på på Bibblerian rullar in en vagn med kaffe, apelsindryck och kex. Saften går åt bland barnen, och nu pockar ritandet på uppmärksamheten hos Adulrahims äldsta dotter Mathab.
– Fika är viktigt, det lär vi oss tidigt, säger samordnare Sayed Mohammadi Jalil och skrattar.
Visor, disco, clownbesök eller pyssel kan inleda pappa-grupperna innan de vuxna börjar prata. Ahmed Ibrahim med dottern Nadia och Sayed Mohammadi Jalil lär av varandra.
Mikael Andersson
Oktobereftermiddagen har blivit kolsvart utanför oss. De gurglande skratten från Nadia är utbytta mot viss frustration. Det händer för lite, papporna pratar för mycket. Träffen i Hässelby gård är slut för i dag.