ANNONS

Här växer nya jättesjukhuset fram

danderyds sjukhus akutmottagning
Ha tålamod - om tio år beräknas hela sjukhuset vara färdigrenoverat.
Paul El-Chammas och Patrik Belin jobbar med att renovera Danderyds sjukhus.
Paul El-Chammas och Patrik Belin jobbar med att renovera Danderyds sjukhus.
danderyds sjukhus akutmottagning
Den nya akutmottagningen, som är helt klar 2019, kommer ligga i ett nybyggt hus på sju våningar.
Halva sjukhuset totalrenoveras och akuten får en helt ny, sju våningar hög, byggnad. Lägg därtill en ny närakut som ska vara på plats nästa år.

Det närmsta decenniet kommer Danderyds sjukhus att vara en byggarbetsplats.
ANNONS

4 miljarder kronor. Ungefär så mycket lägger landstinget på att bygga om Danderyds sjukhus. Länet växer och fler patienter behöver vård i framtiden.

Den enskilt största satsningen, på 1,5 miljarder kronor, går till att bygga ett nytt sjuvåningshus där den nya akutmottagningen ska ligga.

I dag är akuten byggd för att ta emot 35 000 patienter per år, även om uppemot 80 000 personer vårdas där årligen. I det nya huset kommer 95 000 patienter att kunna få akutvård varje år. Det berättar Kent Strömberg, projektchef på fastighetsbolaget Locum som ansvarar för hela bygget.

– Den nya byggnaden är mycket större. Stockholm växer och det här en del i landstingets plan för framtidens hälso- och sjukvård, säger han.

Förutom den nya akutmottagningen, som just nu håller på att byggas och ska stå helt klar 2019, pågår en mängd andra arbeten.

Inom en tioårsperiod ska halva sjukhuset vara totalrenoverat. En renovering som till exempel mynnar ut i 52 nya vårdplatser och betydligt fler enkelrum än i dag. Någon gång nästa år ska även en ny närakut vara färdig, dit patienter med lättare skador hänvisas.

– Totalrenoveringen kommer att öka standarden för vårdavdelningarna. Det blir bland annat enkelrum vilket blir en stor skillnad mot tidigare. Sedan kan man kanske undra varför det inte blir mer än 52 nya vårdplatser, när vi har drygt 500 i dag, men så är det. Mer kan vi inte få ut av befintliga lokaler om vi inte ska knuffa ut väggarna, säger Kent Strömberg.

Om tio år räknar han alltså med att hela bygget är färdigt. Men projektet är försenat – från början var det tänkt att byggtakten skulle vara högre. Orsaken är landstingets ekonomiska problem, vilket gjort att investeringarna nu drar ut på tiden.

– Landstinget har fått dra ner på tempot. De ekonomiska medlen var inte tillräckliga. Man kan inte bygga allt på en gång utan kedjan sträcks ut, säger Kent Strömberg.

ANNONS

Förutom de ekonomiska problemen stötte bygget även på andra problem i början. En gammal soptipp som tidigare legat under marken gjorde att byggstarten försenades, då marken behövde saneras.

– Men vi lyckades klara det så nu håller vi tidsplanen. Nu flyter arbetet på bra, säger Kent Strömberg.

Men sjukhusets besökare, och de som arbetar där, får alltså leva med buller och sprängningar i tio år till. Det gäller att komma i tid till sjukhuset och fråga sig fram om provisoriska skyltar saknas.

– Vi får be om ursäkt till allmänheten för att det är rörigt. Men ska man få något bättre måste man våga satsa. Det kan vara svårt att hitta och trafiken får trängas med ibland intensiv byggtrafik. Det kan vara idé att åka hemifrån några minuter tidigare. Samtliga parkeringar fungerar men det kan bli trångt i rondeller på väg dit, säger Kent Strömberg.

Fakta

Mer vård efter ombyggnaden

 

Nästa år öppnar nya närakuten på Danderyds sjukhus.

År 2019 öppnar nya akuten på sjukhuset, som är betydligt större än i dag och ligger i ett nybyggt hus.

Därefter fortsätter renoveringarna av stora delar av övriga sjukhuset.

I samband med att sjukhuset byggs om utökas vårduppdraget inom bland annat neurologi, infektion, lungmedicin, urologi och kolorektal cancerkirurgi.

Sjukhuset får följande vårdverksamheter: Akutmottagning, centraloperation, intensivvårdsavdelning, röntgen, hjärtintensivvård, intermediäravdelning samt sterilcentral.

 

Källa: Locum