ANNONS

Här växer stadsdelen fram

Så här ska stadsdelen se ut när den är färdig.
Så här ska stadsdelen se ut när den är färdig.
För två veckor sedan sprang den sista hästen i mål på Täby galopp. Läktare och banor har redan börjat rivas.

Nu ska den nya stadsdelen Täby park börja växa fram.
ANNONS

Än så länge står läktare och galoppbanor kvar. Men rivandet har redan inletts. Snart hoppas kommunen att grävmaskiner ska kunna köra in på området och börja jobba. Då tar ett arbete som har pågått i nio år äntligen fart. Det var då som tanken på att omvandla galoppfältet till en stadsdel föddes.

– Området är unikt, det är den största byggbara ytan nära Stockholm, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).

Det, förenat med det faktum att området ligger ett medelmåttigt stenkast från Täby centrum och har tillgång till två stationer på Roslagsbanan, gör det till ett drömprojekt för kommunledningen.

När är allt är färdigt ska området innehålla minst 6 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser. Det gör området större än Gribbylund, Skarpäng och Viggbyholm – tillsammans. Namnet har bestämts till Täby park.

Stadsdelen är planerad som en stad, med butiker och restauranger i bottenplanen på husen. I kommunens plan för området skriver de att det ska bli en ”storstadsdel med småstadskänsla”.

Innan man är där väntar dock en lång process. Under sommaren börjar arbetet med att ta fram detaljplaner. Det hoppas man vara klara med till årets slut.

Det har funnits viss kritik. Bland annat mot att det byggs för lite hyresrätter. Mellan 10-15 procent som det ser ut nu med det avtal som kommunen har med de stora markägarna JM och Skanska. Och en del Täbybor har uttryckt oro för vilken påverkan den nya stadsdelen ska få på miljön i Täby.

Men överlag är stödet för byggandet av det nya området brett. Därför hoppas kommunen kunna påbörja själva byggandet nästa år. Täby park ska byggas i etapper och om allt går som tänkt ska de första boende kunna flytta in i området redan 2019. Hela området ska vara klart 2035.

Tillsammans med Arninge och Roslags-Näsby utgör Täby park de stora byggprojekten i kommunen. För kommunledningen är byggena ett sätt att ta krafttag mot bostadsbristen.

ANNONS

– Det står över 500 000 människor i bostadskö i Stockholms län i dag, nu gör vi någonting åt det och bygger bostäder, säger Leif Gripestam.

Just Täby park är extra intressant att utveckla eftersom de redan finns bra kommunikationer, med bussar vid Täby centrum och två stationer på Roslagsbanan i närheten. Ett frågetecken är dock trafiken på E18. Under rusningstid på morgon och eftermiddagar så går trafiken ofta mycket trögt. Om ytterligare ett antal tusen människor ska börja pendla från Täby park kan det förvärras ytterligare. Men Leif Gripestam är inte särskilt oroad.

– När Roslagsbanan byggs ut ska flera kunna använda den, sedan kan det bli aktuellt att bygga ytterligare en påfart till E18 också, säger Leif Gripestam.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.