ANNONS

Här vid Östra station kan det bli 500 bostäder

Östra station kan grävas ner i framtiden om Roslagsbanan förlängs till City.
Östra station kan grävas ner i framtiden om Roslagsbanan förlängs till City.
Roslagsbanan kan förlängas och stora delar av Östra station kan överdäckas.

Ovanpå kan i stället runt 500 bostäder byggas.
ANNONS

Det finns planer att förlänga Roslagsbanan från Östra station till City. Om detta genomförs kommer spåren i att överdäckas redan i höjd med Universitetet.

Något som i sin tur innebär att Östra station och dess bangård hamnar under mark. Ovan tunneln skulle man då kunna bygga en mängd bostäder.

Hans Rohde är utredningssekreterare vid Sverigeförhandlingarna där staten planerar för trafiklösningar tillsammans med kommuner och landsting:

– Till hösten kan det tas beslut om en förlängning och byggstart skulle i så fall bli någon gång in på 2020-talet, säger Hans Rohde.

Mitt i Östermalm har tidigare berättat om planerna för Östra station som då har varit lösa. Men i Sverigesförhandlingarna, förs konkreta diskussioner där en förlängning av Roslagsbanan är ett av huvudspåren.

– Samtalen med Stockholms stad håller på och man undersöker hur mycket bostäder det kan bli där, säger Hans Rohde.

Staten förhandlar med landstinget, Stockholms stad och andra kommuner i nordöstra Stockholm om förlängningen, men även nya tunnelbanelinjer diskuteras.

För att Roslagsbanan ska förlängas måste kommunerna vara beredda att bygga bostäder.

Jan Valeskog (S) är ordförande i exploateringsnämnden. Han säger att staden i dessa förhandlingar prioriterar att jobba för en tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan, men att en förlängning av Roslagsbanan också är en del av diskussionerna.

ANNONS

Men om Östra station kommer att däckas över så skulle man kunna bygga knappt 500 bostäder där, säger han.

Tidigare har siffran varit högre, men närheten till Nationalstadsparken begränsar antalet.

– Bostäderna är både en förutsättning och möjlighet för att man ska ha råd att bygga ut banan. Det är landstinget som äger marken, men det råder stor osäkerhet hur finansieringen ska gå till, säger Jan Valeskog.

– Utan att gå in på siffror kan jag säga att både staten och landstinget behöver gå in med betydande belopp för att det skall bli genomförbart. Men det är detta som man diskuterar nu i förhandlingarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.