Här vill 4 000 bosätta sig

I helgen var det stor visningsdag på Kvarnholmen. För Riksbyggen innebar det också att försäljningen av lägenheter i den K-märkta Qvarnen Tre kronor startade. ”Huset är så speciellt att det i sig har drivit på intresset,” säger Lars Lundgren, säljare på Riksbyggen.Foto: Anna Z Ek
I helgen var det stor visningsdag på Kvarnholmen. För Riksbyggen innebar det också att försäljningen av lägenheter i den K-märkta Qvarnen Tre kronor startade. ”Huset är så speciellt att det i sig har drivit på intresset,” säger Lars Lundgren, säljare på Riksbyggen.Foto: Anna Z Ek
Nu har försäljningen startat av lägenheterna i Qvarnen Tre kronor i den nya stadsdelen på Kvarnholmen.

– Det är inte så ofta sådana här hus kommer ut på marknaden, säger Lars Lundgren, säljare på Riksbyggen.

I helgen var det stor gemensam visningsdag för den första etappen på Kvarnholmen. De fyra byggföretagen Einar Matsson, Fastighetscompaniet, JM och Riksbyggen presenterade sina projekt för intressenter och andra nyfikna.

Riksbyggen offentliggjorde inför den stora visningsdagen sina priser för lägenheterna i Kvarnen Tre kronor och började också med försäljningen.

– Det är en stor händelse för oss. Nyfikenheten har varit stor för Tre kronor, i dag har vi 4 000 intresseanmälningar, varav 900 som bosparar hos oss, säger Lars Lundgren, säljare på Riksbyggen.

Qvarnen Tre kronor, med tillhörande Silo III, är de två hus som kommer att vara klara sist av byggnaderna i Kvarnholmens första etapp.

– Det innebär att när det är dags för inflyttning 2014 så kommer området här nere vid kajen i princip att vara klart, säger Lars Lundgren.

Silon var bara ett tomt skal när Riksbyggen köpte byggnaden. Innan dess hade det 26 ton tunga taket lyfts av och innanmätet rensats ut. I silon kommer projektet snart att gå över till att bygga innehåll och närmast ska blindfönster knackas upp.

Fasaden på kvarnen är anslående och den är också K-märkt. I kvarnen ska delar av bjälklaget behållas. En del av huset är också Q-märkt invändigt, och där måste Riksbyggen bevara viss inredning.

– Bland annat ska fina pelare, som går genom huset, vara kvar i lägenheterna, säger Lars Lundgren.

I och med Riksbyggens säljstart av kvarnen har nu alla byggföretagen prissatt sina lägenheter. För närvarande är det JM som har den mest exklusiva lägenheten – med en prislapp runt 20 miljoner kronor.

– Det är inte alla som köper en sådan lägenhet. Men det är inte bara en lägenhet man köper utan också en fantasisk utsikt, säger Henrik Lenander, som är mäklare för JM:s hus på Kvarnholmen.

Han tycker greppet med en gemensam visningsdag har fördelar.

– Att vi samkör gör att vi kan visa upp våra bostäder och marknadsföra området. Det jag märkt är att våra kunder har en stor tilltro till Kvarnholmen som ny stadsdel.

Också Fastighetscompaniets och Einar Matssons säljare vittnar om stort intresse för den nya stadsdelen.

Fastighetscompaniet har haft 800 intresseanmälningar för sina sju lägenheter, varav tre är sålda och resten reserverade.

– Men visningsdagen är också viktig för att visa upp vad Kvarnholmen är och vad Kvarnholmen kan bli, säger Johan Markelius, som är mäklare för Einar Matsons byggnad Hamnmagasinet.

Fakta

Dyraste lägenheten kostar 20 miljoner

Riksbyggen: Qvarnen Tre kronor och Silo III: Dyrast 10,6 miljoner kronor. Billigast: 1,9 miljoner kronor.

Einar Matsson: Hamnmagasinet. Dyrast 7 760 000 kronor, billigast 2 250 000 kronor.

Fastighetscompaniet: Hamnkontoret. Dyrast 7 490 000 kronor. Billigast 4 995 000 kronor.

JM: Nya kvarnen 1 och Nya kvarnen 2. Dyrast 20 miljoner kronor. Billigast: 1,7 miljoner kronor.