ANNONS

Här vill han ha bostäder

Uppe på centrumets tak står Erik Westerlund från centrumägaren Savana och pekar ut var de 300 nya bostäderna kan byggas.  Skiss över nya Brandbergen C.
Uppe på centrumets tak står Erik Westerlund från centrumägaren Savana och pekar ut var de 300 nya bostäderna kan byggas. Skiss över nya Brandbergen C.
Över 300 nya bostäder, utbyggt köpcentrum och en överbyggd bussterminal. Nu ska Brandbergens centrum förvandlas till en riktig mötesplats.
ANNONS

Erik Westerlund på centrumägaren Savana säger det direkt. Han gillar inte höjder. Ändå lyckas vi få upp Brandbergens centrums vice vd på centrumtaket.

– Det här känns ändå lugnt, taket är stort och stabilt, säger han och sneglar ned.

Men om några år kommer han att få svindel bara några meter härifrån – för då kan här byggas hus som blir fem meter så höga som centrumtaket.

Savana vill bygga över 300 nya bostäder i fyra nya flerbostadshus, två av dem byggs på centrumparkeringen mot Norra Kronas gata och får tio våningar, och två av husen ska stå ovanpå nya handelsytor som byggs på det nuvarande övre parkeringsdäcket, de får mellan 14–24 våningar.

Husen är tänkta att byggas på de nya handelsytorna och överbrygga bussterminalen som byggs in.

Enligt kommunen kan bostäderna stå klara tidigast om fem–sex år och nu ska arbetet med detalj­planen sättas igång.

– Bostäderna ska bli en del av centrumupplevelsen. Vi tycker att städer ska ha en blandning mellan bostäder, service och handel och det är det vi hoppas på här, säger Erik Westerlund.

Lägenheterna väntas bli en blanding av hyresrätter och bostadsrätter i storleken ettor till treor, med tyngdpunkt på ettor och tvåor.

– Vi är glada ju större andel av de drygt 300 som blir hyresrätter. Men vi har inte satt ner foten än, säger Erik Westerlund.

ANNONS

Arbetsskisserna talar just nu om fyra hus där en fasadsida kommer att gå i en skiftande, blå ton och de andra i en ljusare nyans.

– Vi är inte riktigt klara med gestaltningen än. Det ska bli modernare men samtidigt inte sticka ut för mycket. De parkeringar som blir kvar kommer att täcka behovet för centrumet och lägenheterna.

Ronny ”Brandbergstomten” ­Johansson, ordförande i Brandbergens hyresgästförening, menar att planerna är efterlängtade:

– Kommer man på vägen utanför i dag så ser ju centrum ut som en hemsk betongklump, så det är jättepositivt att något händer.

I januari öppnar Savana centrumbiografen igen. Och i de kommande nya centrumytorna ser det ut att bli ett blandat utbud.

– Vi tänker oss till exempel Åhléns, en barnklädesbutik, Systembolaget, bank, en till mataffär med mera, säger Erik Westerlund.

Fakta

Fler centrumnära bostadsbyggen

Bostäderna i Brandbergen kan börja byggas tidigast 2016.

450 bostäder ska byggas i nya Haningeterrassen i centrala Handen

100 nya bostäder ska byggas i gamla kommunhuset.

150 bostäder byggs även i Jordbro.

Det finns också planer på nya bostäder i närheten av Västerhaninge centrum.

Port 73 och nya stadsdelen Vega är två exempel där helt nya centrum nu växer fram som i framtiden kommer blandas med bostäder.

Källa: Haninge kommun

ANNONS