ANNONS

Härbärge i Hjorthagen stänger

frälsningsarmén
Frälsningsarmén kommer inte att ha härbärge på Kolargatan den här vintern.
Frälsningsarmén kommer inte att driva härbärge på Kolargatan i Hjorthagen i vinter.

Men Convictus och Stadsmissionen fortsätter med sin verksamhet att erbjuda akuta sovplatser i området.
ANNONS

Vinternatt kallas det projekt som Stockholms stad driver tillsammans med Filadelfiakyrkan, Stadsmissionen, Convictus och Frälsingsarmén.

Tillsammans erbjuder man under årets vinter drygt 130 sovplatser för utsatta och hemlösa EU-medborgare och medborgare i länder utanför EU, så kallade tredjelandsmedborgare.

Flera av härbärgena ligger i Hjorthagen. Men Frälsningsarmén kommer inte att bedriva Vinternatt på Kolargatan den här vintern. Staden erbjuder därför nya lokaler i Västberga för att ersätta de platserna som försvinner.

– Skälet till flytten är att de lokalerna i Hjorthagen inte hade rätt förutsättningar att ha verksamhet nattetid, säger Veronica Wolgast Karlberg, avdelningschef på Socialförvaltningen.

Stadsmissionen och Convictus Bryggan kommer dock att ha kvar sina akuta sovplatser vid Midskogsgränd i vinter.

Stadsmissionen har i Hjorthagen 32-34 platser för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Convictus Bryggan har 20 sovplatser för samma grupp, men där får bara kvinnor bo.

Tidigare har sovplatserna lockat många tredjelandsmedborgare, men man har haft svårare att locka till sig EU-medborgare.

– De som vi ser bo utomhus och som tigger har varit svårare att nå. Men sedan förra säsongen kan man få komma in som grupp och familj. Det kunde man inte förut och det har varit ett uttalat skäl till att många i den gruppen inte kommer. Alla är fortfarande inte intresserade, men det är ändå fler som visar intresse, säger Veronica Wolgast Karlberg.

Utöver dessa boenden jobbar även staden med att stödja kyrkor som vill erbjuda sovplatser för hemlösa.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.