Hård kritik mot folkhögskola

Protesterade elever. Från vänster: Rosanna Hybbinette, Diana Norrmosse, Sara Hultman, Alexandra Pettersson, Elias Wikström, Sofie Hellquist och Joakim Saksa.
Protesterade elever. Från vänster: Rosanna Hybbinette, Diana Norrmosse, Sara Hultman, Alexandra Pettersson, Elias Wikström, Sofie Hellquist och Joakim Saksa.
Flera lärare som får sluta och skolmat som inte tillagats ordentligt. Nu riktas kritik mot en folkhögskola i Häggvik.

Rektorn lovar bättring till hösten.

– Det har varit brist på lärare ­under hela året. Vi elever har fått jättemånga håltimmar och inte fått den hjälp vi behövt, till exempel i matteundervisningen. Alla elever är mer eller mindre stressade. Jag har varit hemma en del från skolan på grund av det här. Det är jobbigt att inte kunna lita på sin egen skola, säger Rosanna Hybbinette, 22 år.

Hon är en av ett 80-tal elever på en folkhögskola i Häggvik, som drivs av Södertörns folkhögskola och två folkhögskolor i Brunnsvik i Dalarna och Väddö i Norrtälje.

Rosanna Hybbinette och flera av hennes klasskompisar är kritiska mot hur skolan skötts det senaste året. Till exempel handlar kritiken om skolmat som ska ha serverats utan att ha tillagats ordentligt och att varmvatten saknas på toaletterna. Men framför allt är eleverna kritiska mot hur lärarna behandlats. Bland annat har flera lärare fått sluta det senaste året.

Inför hösten har tre lärare med tidsbegränsad anställning fått ­besked om att de inte får jobba kvar på skolan.

Även flera lärare vittnar om hög personalomsättning på skolan. De lärare som får sluta anser sig inte ha fått någon förklaring till varför de ersätts med ny personal.

Peter Svernby, en av de lärare som ska jobba kvar på skolan, bekräftar att både lärare och elever är oroliga inför hösten.

– Vi lärare blir frustrerade över att vi inte sätts in i planeringen. De lärare som får sluta är väldigt kompetenta och har jobbat länge, säger han.

Sofie Wiklund är rektor på folkhögskolan i Häggvik sedan i höstas. Hon förstår elevernas oro, men säger att hon har bytt ut de tre lärarna för att få en långsiktig, fungerade verksamhet.

– Jag är medveten om synpunkterna. Jag vill göra allmänna linjen så bra som möjligt och vill ha in personal med formell folkhögskolekompetens och ­erfarenhet som även har ett annat tänk. Från och med i höst får vi ett stabilt ­lärarlag som inte behöver bytas ut mer. Det kommer även en ny mattelärare. Allt ses över, säger hon.

Vad gäller kritiken mot maten har skolan nyligen fått en ny kock och enligt rektorn ska även varmvattnet fixas.

Rosanna Hybbinette har samlat in protestbrev från flera elever som ska användas för att anmäla skolan till Folkbildningsrådet.