ANNONS

Hårda replikskiften i budgetdebatt

Anklagelser om både otydlighet och brist på visioner. Det blev flera heta replikskiften när budgeten diskuterades i kommunfullmäktige.
ANNONS

För oppositionsrådet Oskar Weinmar (M), som i vintras tog över efter Per-Erik Kanström, var det premiär i en budgetdebatt.

– Det är alltid en helt annan sak att stå där själv jämfört med tidigare år då jag bara varit delaktig i arbetet med budgeten, kommenterar Oskar Weinmar.

Trygghet och behovet av en snabbare väg in på arbetsmarknaden för nyanlända stod i fokus i Oskar Weinmars anförande. Alliansen vill kartlägga kompetensen hos dem som söker asyl i kommunen och sedan tillsammans med Väsby promotion matcha kompetenserna mot arbetsmarknaden. Alliansen vill också se svenskastudier från dag ett.

– När inte regeringen gör tillräckligt får vi lösa problemen på lokal nivå, säger Oskar Weinmar.

Men Oskar Weinmar blev själv föremål för kritik från den rödgröna sidan.

– Är det inte bättre att lägga seriösa alternativ istället för att hitta på budget på det här sättet, sa Lars Valtersson (MP) och kritiserade Alliansen för otydlighet kring hur de vill effektivisera miljökontoret, kommunstyrelsen och IT-avdelningen.

Även Mathias Bohman (S) bet ifrån mot kritiken att majoriteten ägnar sig åt onödiga chefsrekryteringar.

– Jag kan trösta dig med att antalet kommunanställda minskade med tusen personer under Moderaternas tid vid makten, sa han i ett replikskifte.

Efter en flera timmar lång debatt klubbades den rödgröna budgeten igenom. som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Väsbys Bästa står bakom.

ANNONS
Fakta

3 tydliga skillnader i budgeten

Skatten: Alliansen vill sänka skatten med 10 öre i ett första steg 2017. Majoriteten har oförändrad skatt.

Nya chefer: Majoriteten vill anställa en ungdomschef och en kostchef. En jämställdhetsstrateg är redan på plats. Alliansen säger nej till samtliga tillsättningar.

Satsning i Sättra: Alliansen säger nej till majoritetens satsningar på en friluftsgård i Sättra och en upprustning av trädgårdsmästarbostaden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.