ANNONS

Hårdare p-regler i innerstan

Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) presenterar nya trafikregler i stan.
Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) presenterar nya trafikregler i stan.
Snart kommer det kosta mer att parkera i innerstan.

Staden föreslår att avgiftsperioden förlängs med flera timmar per dygn.

Dessutom ska det bli dyrare att ha boendeparkering.
ANNONS

Under en presskonferens nu på måndagsmorgonen presenterade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) stadens nya parkeringsstrategi och nya plan för gatuparkering.

För innerstan innebär den nya planen att avgiftsperioden utökas med fyra timmar, till klockan 07-19 på vardagar. I dag är taxaperioden mellan klockan 09-17.

– Trots den växande befolkningen ska vi förbättra framkomligheten. Vi kan inte ha bilar överallt hur som helst, säger Daniel Helldén.

I citykärnan, Norrmalm och delar av Östermalm, där röd taxa gäller, utökas perioden ännu mer. Från klockan 07 till klockan 21 kommer det att kosta att parkera i city på vardagar.

Syftet är att få fler lediga platser innanför tullarna även kvällstid.

– I innerstan är det trångt och ont om platser men lediga garage. Där gäller det att få loss platser och gärna in bilarna i garagen, säger Helldén och fortsätter:

– För att göra det behöver vi få en bättre relation mellan garageplatskostnad och stå på gatan.

Man föreslår dessutom att boendeparkeringen i innerstan höjs till 1 100 kronor från dagens 900 kronor. Det ska även kosta att parkera för turistbussar, i dag parkerar dessa gratis.

En annan del av planen är att delar av staden där det i dag är gratis att stå med bilen kommer att avgiftsbeläggas. Detta gäller dels flera förorter, men också på Stora Essingen som kommer att få avgift.

ANNONS

Den 10 december ska förslaget om de nya parkeringsreglerna tas upp i Trafiknämnden. Sedan ska det ut på remiss till över hundra instanser.

Kommunfullmäktige väntas ta beslut om de nya reglerna i juni 2016. Får de grönt ljus börjar omskyltningen att ske i slutet av nästa år, och det är också då de nya reglerna tidigast kommer att börja gälla.

Genomförandet beräknas kosta runt 200 miljoner kronor. Staden räknar med att kunna få in upp till 450 miljoner kronor mer om året till stadskassan med de nya reglerna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.