ANNONS

Hårdrockaren blir Mello-Ralf

Den 23 februari ska Mustaschsångaren och Vallentunabon Ralf Gyllenhammar vara med i Melodifestivalen, något han drömt om sedan han var en liten grabb. 
”Jag ville egentligen ha Anders Berglund och hela stråkorkestern, men det fick jag inte”, säger han.
Den 23 februari ska Mustaschsångaren och Vallentunabon Ralf Gyllenhammar vara med i Melodifestivalen, något han drömt om sedan han var en liten grabb. 
”Jag ville egentligen ha Anders Berglund och hela stråkorkestern, men det fick jag inte”, säger han.
Hårdrockstjärnan blir Mello-Ralf. Mustaschsångaren och Vallentunabon Ralf Gyllenhammar ska förverkliga sin barndomsdröm.

– Jag vill känna mig som Ted Gärdestad när han gjorde Satellit.
ANNONS

Den orangebruna heltäckningsmattan var mjuk mot framsidan av fötterna. En pojke satt på knä med blicken fäst på teven. Slokhattsprydda Ann-Christine Bärnsten och höftvickande Björn Skifs i blå platåskor, skimrade i rutan och rakt in i pojkens ögon. Året var 1975 och 9-åriga Ralf Gyllenhammar fattade ett viktigt beslut.

– Jag skulle också vara med. Melodischlagerfestivalen var det största som fanns. Jag sög in allt och älskade det, säger Ralf.

Men Ralf blev tonåring och schlagern hamnade i väntrummet. 1998 bildades bandet Mustasch och tre dagar i veckan åkte Ralf från Mölnlycke i Göteborg till Orust för att repa. Sedan dess har bandet vunnit flera grammisar och senaste skivan ”Sounds like hell, looks like heaven”, sålde guld redan första veckan.

Under de senaste åren har bandet fått frågan om att vara med i Melodifestivalen. Ralf har ropat hej, övriga bandmedlemmar bestämt nej.

– De vägrar. Så jag tänkte att antingen gör jag det själv, eller inte alls.

Förstnämnda fick det bli. Lördagen den 23 februari kliver Ralf, iklädd svart sammetskostym, ut på scenen i Malmö. Han vill att det ska vara som på 1970-talet, som den lördagen då hela Sverige stannade av.

– Nu för tiden är det så många larvnummer. Melodifestivalen ska vara på allvar. Jag vill återinföra att melodin är i första rummet.

Låten ”Bed on fire” beskriver Ralf som stark och pampig med mycket stråkar och eld. Han jämför den med Elton Johns Goodbye Yellow Brick Road och Bohemian Rhapsody av Queen.

Vissa Mustschfans gillar inte att Ralf ska vara med i tävlingen. De ska slänga sina skivor, har de sagt. Men Ralf menar att han måste följa sitt hjärta. Och poängterar att varken han eller Mustasch kommer att börja göra schlagers. Folklig är inget han planerar att bli.

ANNONS

– Att vara hårdrockare handlar om att göra uppror mot normer. Nu gör jag uppror mot hårdrocks-normen. Alltså är jag dubbelt hårdrockare.

För ett och ett halvt år sedan flyttade Ralf och familjen till Vallentuna. Barnaskaran skulle utökas till två. Enplanshuset i Bällsta var perfekt.

– Jag gillar lugnet i Vallentuna. Egentligen hade jag kunnat bo ännu längre ut på landet, men jag vill samtidigt bo nära Roslags-banan.

Ralf gillar att vara hemma. När han inte är i väg och jobbar vill han bara ta det lugnt med familjen. Eller dricka öl i grannens garage.

Efter nyår drar all planering inför Melodifestivalen igång. Mustasch tar då en liten paus – välförtjänt efter många veckors turnerande, menar Ralf. Lördagen i februari kommer de att göra något som hör till ovanligheterna, enligt honom.

– De ska ”hälla upp en grogg och titta på eländet”, som de säger, berättar Ralf.

’’ Jag gör uppror mot hårdrocks­normen. Alltså är jag dubbelt hårdrockare. Ralf Gyllenhammar

Fakta

Gillar Björn Skifs Michelangelo

Namn: Ralf Gyllenhammar.

Ålder: 46.

Bor: Bällsta.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Musiker och kompositör.

Aktuell: Melodifestivalen 2013 med låten ”Bed on fire”. Mustasch turnerar just nu med Europe.

Schlagerfavorit: Michelangelo med Björn Skifs. ”Den griper tag i en direkt i introt, jag lyssnar ofta på den”.

Favoritplats i Vallentuna: Min trädgård.