Härifrån kommer dina nya grannar

Stockholmarna håller sig helst kvar på "rätt sida om stan".
Stockholmarna håller sig helst kvar på "rätt sida om stan".

Stockholmarna är hemkära. Det visar Mitt i:s kartläggning över hur 08:orna har flyttat de senaste fem åren inom länet.

Resultatet är tydligt. Förutom Stockholms stad, som allra flest länsbor dras till, väljer invånarna i samtliga kommuner främst att flytta till sina grannkommuner.

Förklaringen är enkel. De allra flesta vill behålla släkt och vänner på nära avstånd, säger Roger Andersson, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet.

– Det finns ett motstånd mot att göra stora förändringar i livet. Man vill heller inte bygga upp ett nytt vardagsliv, som att hitta en ny frisör eller cykelreparatör, säger han.

Detsamma gäller stadsdelarna i Stockholms stad. Västerortsborna stannar i västerort, innerstadsborna i innerstan och Söderortsborna i söderort, med några – inte särskilt överraskande – undantag: Södermalmsborna kan till exempel också tänka sig Hägersten och Kungsholmsborna tar gärna flyttlasset till Bromma.

De mäklare som Mitt i talat med håller med. En av dem är Titti Niesen på Mäklarhuset i Huddinge. Hennes bild är att många invånare vill hålla sig kvar i sin del av stan, eller i sin stadsdel.

– Storstockholm är som en miniatyr av Stockholms innerstad. I innerstan flyttar de flesta inom stadsdelarna, ibland vill man inte ens bo på den ena eller andra sidan vägen. Det finns en social status i att bo på en viss plats, säger Titti Niesen.

Hon ger exempel på invånare som kan pendla långt till jobbet, bara för att slippa flytta.

– Det finns de som skulle tjäna in flera timmars pendling varje dag, för att de jobbar på Huddinge sjukhus men bor i norrort. Men de vill bo kvar hemma, säger hon.

Två kommuner sticker ut i Mitt i:s kartläggning. Det är Solna och Huddinge, som med sin närhet till Stockholm lockar många invånare från andra sidan stan, även fast de ligger på ”fel” sida.

– Solna har bra kommunikationer. Det växer ihop med Kungsholmen. Solnas status har höjts också, fler kan tänka sig att flytta hit när priserna i city är för höga, säger John Nilsson, mäklare på Husman Hagberg i Solna.

Fakta

Så flyttar vi

Härifrån flyttade flest till Stockholms stad 2010-2015:

1. Solna (22 504 personer)

2. Huddinge (21 383 personer)

3. Nacka (16 944 personer)

Hit flyttade flest från Stockholms stad 2010-2015:

1. Solna (23 736 personer)

2. Huddinge (22 865 personer)

3. Nacka (21 717 personer)