Min lokala hjälte

Hårig premiär på kulturhuset

Hairy tales är en föreställning om hår i alla former. M.P.A.C består av Karin Svensson, Camilla Rud, Kajsa Englund och Jenny Soddu.
Hairy tales är en föreställning om hår i alla former. M.P.A.C består av Karin Svensson, Camilla Rud, Kajsa Englund och Jenny Soddu.
Karin Svensson med en hårkrona.
Karin Svensson med en hårkrona.
Kulturhusets scen tar under hösten emot flera stora artister inom olika konstformer.
Kulturhusets scen tar under hösten emot flera stora artister inom olika konstformer.
Cherrie ger gratiskonsert i kulturhuset i höst.
Cherrie ger gratiskonsert i kulturhuset i höst.
En feministisk punkcirkus där allt kretsar kring hår.

Så beskriver nycirkusgruppen M.P.A.C sin föreställning Hairy tales som de nu skapar på kulturhuset och som har premiär den 23 september.

Allt började med en liten notis i tidningen Metro för fyra år sedan. Den berättade att allt fler 12-åriga flickor rakar bort allt hår från kroppen. Kajsa Englund som hade tidningen i sin hand blev upprörd.

– Varför skulle det vara mindre fint med hår eller anses ohygieniskt? Det är upprörande att så unga flickor tänker så mycket på hur man ska se ut, säger hon över en kopp kaffe tillsammans med de övriga medlemmarna i M.P.A.C i kulturhuset i Väsby.

M.P.A.C står för Mighty performing arts colletive och består av Karin Svensson, Jenny Soddu, Kajsa Englund och Camilla Rud. Medlemmarna i gruppen har studerat på svenska och europeiska teater- och cirkusskolor.

Hairy tales har urpremiär i Väsby den 23 september och just nu pågår febrilt arbete med att färdigställa föreställningen. Danssteg och jongleringsnummer ska nötas in, dramaturgin slipas.

Håret i alla former står i centrum för föreställningen.

– Här anses det fint med hår men här är det fult, säger Camilla och drar fingrarna över ögonbrynen.

– Hår är något som man måste förhålla sig till vare sig man har mycket hår eller inget hår alls.

Hon beskriver Hairy tales som punkig och feministisk.

– Det är för att vi inte förhåller oss till det kommersiella. Det feministiska handlar dels om att vi jobbar utan att ta hänsyn till den manliga blicken, dels att vi belyser frågor som rör normer och jämställdhet, säger Camilla Rud.

Samtidigt betonar de fyra att Hairy tales inte är en åsiktsbelagd utan en fysisk och komisk föreställning.

Och att alla fyra i M.P.A.C har arbetat med Clowner utan gränser kommer att märkas.

– Clownen har i alla tider varit anarkisten. Clownen är sanningssägaren som talar om när kungen är naken, säger Camilla Rud.

Fakta

Stand up, r'n'b och barnteater

10 september: Pianokonsert med Zinaida Ogonava Larsson

Pianist som ursprungligen kommer från Pjatigorsk i Ryssland men som nu bor i Väsby. I Stockholm har hon studerat på Kungliga musikskolan.

14 september: Stand up/föreläsning med Melody Farshin

”Mänskliga rättigheter – så långt lagret räcker” är namnet på Melody Farshins föreställning. Nya perspektiv på det svenska samhället utlovas.

17 september. Joyful firar 20 år

Gospelkören Joyful Gospel Choir firar i år 20 år. Det firar gruppen med en konsert där Samuel Ljungbladh och Daniel Stanbaek är gästartister.

30 september: Barnteater med Boulevardteatern

Boulevardteatern, som spelade under öppningsceremonin av det nya kulturhuset, återvänder nu till Väsby med teatern Sagan om den lilla farbrorn som bygger på en bok av Barbro Lindgren.

21 oktober: Konsert med Cherrie

Tidigare i år släppte Cherrie sitt debutalbum Sherihan. Skivan fick ett varmt mottagande och Cherrie har lyfts fram som ett av de stora r’n’b-hoppen i svensk musik. Konserten är helt gratis.