ANNONS

Härlighet utan gräns

Sofie Nilsson kom tvåa i tv-programmet Dessertmästarna i höstas.
Sofie Nilsson kom tvåa i tv-programmet Dessertmästarna i höstas.
Fudge. Wienernougat. Marmelad och chokladtryffel. När Sofie Nilsson, känd från Dessertmästarna, bakar julgodis med Mitt i blir det sött, jättesött – och jättegott.
ANNONS

Det brinner levande ljus, det doftar kanel och härligheten är oändlig. Sofie Nilsson är helt yrvaken, yrvädret från Sköndal som köpte sin egen lägenhet i Hammarby sjöstad med ihopsparade pengar som 19-åring. Köket är litet, men rymmer stor kunskap.

Fina bitar fudge har vilat över natten i den lilla kylen tillsammans med wienernougat, blodapelsinmarmelad och chokladtryffel. Sofie förvandlar stora massor sött till perfekta små konfektyrbitar. Jag står bredvid, beskådar och smakar. Blodapelsinmarmeladen är just rätt avvägd mellan syrligt och sött och smakar som en vinterdröm. Fudgen låter mjölkchokladen spela i gommen. Tryfflarna är mörka och bittra.

Hon verkar aldrig sova. Är alltid lite sockerhög. Alltid positiv.

– Du vet man står och smakar socker en hel dag. Sedan går man hem och däckar, säger hon.

I dag är hon 21 år. Medlem i Svenska juniorkocklandslaget. Har jobbat på Operakällaren, Berns, Lux dessert och choklad, Gunnarssons och Vetekatten. Driver bloggen Sweet treats med tusentals läsare på ellematovin.se.

– Jag finner liksom lugn mitt i allt kaos som jag har omkring mig.

Det verkar vara rastlösheten som driver henne. När hon var 16 fick Sofie det hon kallar för livskris.

– Jag kände att jag skulle baka, säger hon.

Så då gjorde hon det. Tillbringade nätterna på Lux, bakade, bakade, bakade. Började hänga på finkrogar och lärde sig allt man kan tänka sig om bakningens kemi. Gymnasiet tentade hon av med toppbetyg. I huvudet dånade hela tiden ”måste jobba mera”.

ANNONS

– Jag började jobba på Berns, men det blev en chock att bara jobba åtta timmar om dagen. Så då började jag hänga på restaurang Jonas med Daniel Roos.

Naturligtvis var det Sofie som Daniel valde ut som elev när kocklandslaget skulle tävla. Och naturligtvis blev det vinst.

För någon vecka sedan började hon sitt nya jobb som kallskänka på Grand Escalier i Sturegallerian.

– Jag har tänkt snöa in på kalla förrätter nu, säger hon.

Jag tar en bit blodapelsinmarmelad till. Sockret rusar i mitt blod. Jag vill genast besöka Escalier.

Fakta

Julgodis för alla smaker

(Räcker till många)

Sofie Nilsson gillar choklad, vem gör inte det? En annan favorit är blod­apelsinmarmelad som är självklar på julbordet. Vi älskar även fudge, wienernougat och tryffel. Här kommer några av Sofies bästa julrecept.

Fakta

Wienernougat

400 gram nougat

240 gram mörk choklad

140 gram rostad flagad mandel

Rosta mandeln på 180 grader i ugnen. Smält choklad och nougat i vattenbad. Rör ihop all och häll upp i en form med bakplåtspapper. Ställ i kyl, men ta fram innan uppskärning så slipper du att den spricker.

Fakta

Chokladtryfflar

300 gram grädde

54 gram glykos

420 gram mörk choklad 70%

45 gram smör

40 gram rom, congac eller annan sprit

Dag 1: Koka grädde och glykos och häll över den mörka chokladen. Rör tills all choklad smält utan att röra in för mycket luft. Dela smör i bitar och rör ner tills det smält, rör tillsist ner spriten. Nu är det viktigt att smeten blir blank och slät. Ett tips är att ta en stavmixer, håll huvet under ytan innan du drar igång den för att undvika att för mycket luft kommer in i smeten, och mixa i 1–2 minuter tills smeten är spegelblank. När du är klar lägger du en plast mot ytan av tryffeln och låter den stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2: Nu har tryffeln tjocknat, spritsa upp den i lika stora klickar på en bricka som får plats i kylen och ställ in den där tills den stelnar. Rulla dem runda och rulla dem i kakao, rostade mandlar eller kokos.

Fakta

Fudge

3 dl grädde

300 gram socker (3,3 dl)

40 gram glykos (rågad msk)

80 gram mjölkchoklad

Koka grädde, socker och glykos till 116 grader. Tänk på att mäta temperaturen på smeten och inte på botten eller sidan av kastrullen som är mycket varmare. Klä en form med värmetålig plastfilm eller bakplåtspapper. Blanda i chokladen, rör fort och häll smeten i formen. Låt fudgen svalna innan du skär upp den.

Fakta

Blodapelsinmarmelad

470 gram blodapelsinpuré eller blodapelsin juice utan tillsatt socker

460 gram socker

130 gram glykos

15 gram pektin

40 gram socker

3 gram citronsyra

3,75 gram vodka

Koka den första sockermängden, juice eller puré (koka 100 gram socker per kilogram bär eller frukt. Mixa slätt och tryck massan genom en finmaskig sil) och glukos. Blanda den andra sockermängden och pektinet och vispa ner när purén kokar. Koka till 109 grader. Mät temperaturen i smeten. Blanda citronsyra och vodka och blanda ner. Häll smeten i en form. Låt stå över natten. Stansa ut munsbitar. Rulla direkt i socker.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.