ANNONS

Så hårt kan fastighetsskatten slå i Danderyd

villor i Danderyd
Både villor och bostadsrätter drabbas hårt.
Röster höjs för att återuppliva fastighetsskatten. Det skulle innebära en chockhöjd skatt med tiotusentals kronor per år för många av landets hushåll. Danderyd toppar i landet räknat på taxeringsvärdet och skatten slår extra hårt där.
ANNONS

Fler röster höjs för en ny fastighetsskatt, den förra slopades för tio år sedan. En av dem som vill återinföra skatten är studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) konjunkturråd. De föreslog nyligen en återgång till den gamla fastighetsskatten, med en skillnad, nu ska den även inkludera bostadsrätter.

– Att förslaget kommer från en så aktad institution är oroväckande och risken är att frågan blir aktuell i samband med den skattereform som allt fler vill se. Tanken på en återinförd fastighetsskatt enligt de tidigare reglerna oroar, säger Sofia Linder som är chefsekonom på Skattebetalarnas Förening i ett pressmeddelande.

Fastighetsskatt slår hårt i Danderyd

Enligt Skattebetalarna skulle SNS förslag på 1 procent av taxeringsvärdet innebära en chockhöjning av skatten med tiotusentals kronor per år för en stor del av landets hushåll. Förslagets utformning är identiskt med fastighetsskatten som avskaffades 2008.

I Danderyd har en genomsnittlig villa ett taxeringsvärde på 9,4 miljoner kronor, på en sådan villa skulle ägaren få en skatt på 94 000 kronor per år. Skatten skulle se motsvarande ut för en bostadsrätt. Det kan jämföras med dagens fastighetsavgift med ett tak på 1 300 kronor för en bostadsrätt och 7 800 kronor för en villa.

– En bostad ger inga intäkter så länge man äger den, därför är en återgång till den tidigare fastighetsskatten ett helt orimligt förslag. En återinförd fastighetsskatt är inte bara orättvis, den skapar också otrygghet för Sveriges hushåll. När fastighetsskatten omstöptes och fick ett tydligt tak 2008 var det på goda grunder. Få skatter har varit lika avskydda, säger Sofia Linder.

Fakta

Så hög blir fastighetsskatten i din kommun

Preliminär fastighetsskatt per år för en genomsnittsvilla, kommun för kommun i södra Roslagen.
(Siffran inom parentes är placering i Stockholms län.)

(1) Danderyd – 93 900 kronor, taxeringsvärde 9 390 000 kr.

(7) Täby – 54 100 kronor, taxeringsvärde 5 406 000 kr.

(10) Vaxholm – 46 000 kronor, taxeringsvärde 4 603 000 kr.

(18) Vallentuna – 31 700 kronor, taxeringsvärde 3 172 000 kr.

(20) Österåker – 31 400 kronor, taxeringsvärde 3 137 000 kr.

Genomsnittligt taxeringsvärde är baserat på Skatteverkets preliminära siffror för 2018.

Källa: Skattebetalarna