Hårt tryck på hem till flyktingbarn

Vaxholm är i akut behov av familjehem till ensamkommande flyktingbarn.

– Trycket är hårt, säger flyktingsamordnaren Pernilla Ivier.

Och nästa år ökar trycket ännu mer när kommunen förväntas ta emot 43 fler unga.

Vaxholms kommun har ett avtal med staten att ta emot nio asylsökande ensamkommande flyktingbarn i år. Nästa år förväntas kommunen ta emot 54 barn och unga – en rejäl ökning. Men enligt Pernilla Ivier, flyktingsamordnare på kommunen, ansvarar kommunen redan i dag för 40 barn.

– Trycket är högt. Det kommer tre till fyra barn i veckan, säger Pernilla Ivier.

Många barn placeras utanför kommunen, som är i stort behov av familjehem eller någon form av institution.

I januari öppnar bolaget AB Vårljus ett gruppboende för 13 asylsökande ungdomar i åldern 14-18 år i centrala Vaxholm. Vårljus ägs av 25 kommuner i Stockholms län och driver boende för flera kommuners räkning.

Enligt Pernilla Ivier har det boendet planerats under en längre tid och kommunen har inga fler större gruppboenden eller evakueringsboenden på gång.

I dagsläget har inte kommunen något avtal med Migrationsverket att ta emot vuxna och familjer som får uppehållstillstånd. Ett avtal om en kvot på 17 flyktingar skrivas före årsskiftet som ska ut i egna boenden, enligt Pernilla Ivier.

Hon berättar att de för en dialog med privata personer och fastighetsägare inom kommunen, men tittar även på paviljonglösningar.

Vilka byggnader som är aktuella vill inte kommunen gå ut med, med tanke på säkerheten.

– Vi tittar på alla möjligheter och har en lång lista på möjliga lokaler, men det finns inga beslut tagna än, säger Pernilla Ivier.