ANNONS

Hårt tryck på hunddagisen

När Petras hunddagis är ute och går fyller de upp hela motionsspåret. Petras anställda Jenny Östman och Jonas Eriksson är noga med att flytta på hundarna när motionärer går förbi.
När Petras hunddagis är ute och går fyller de upp hela motionsspåret. Petras anställda Jenny Östman och Jonas Eriksson är noga med att flytta på hundarna när motionärer går förbi.
Heltidsjobb och hund är en ekvation som kan gå i hop med plats på hunddagis.

I Vallentuna finns tre aktiva hunddagis. Trycket på dem är stenhårt – alla har kö.
ANNONS

I Vallentuna ökar trycket på hunddagisen. Det är samtliga tre hunddagisföretagare i Vallentuna överens om.

– Det är jättekö, säger Jeanette Nordström som driver Vallentuna hunddagis, en av två litet större hunddagis i Vallentuna.

Hennes dagis tar dagligen emot 24 hundar. På Petras hunddagis som drivs av Petra Ek går 27 hundar.

– Men det ringer folk hela tiden som vill ha plats, säger hon.

Mia Gustavsson, som driver Stenbacka hunddagis har fullt. Hon berättar att hon brukar tipsa om någon av de andra dagisen när hundägare ringer.

Hos Mia Gustavsson går hundarna hos henne inne i huset, eller på den inhägnade naturtomten, där hon gjort i ordning med soffor som står under granarna. På tomten finns även en damm och gott om tillgång till tuggben och leksaker.

Varje dag går hundarna på promenad. Eftersom Mia Gustavsson tar emot så pass få hundar lever hon inte helt och hållet på den fyrfota dagisverksamheten.

Det gör däremot Petra Ek och Jeanette Nordström som och också har anställt deltidspersonal.

Petras hunddagis ligger i Okvista. Hundarna har boxar och får gå lösa i lokalen. De har också tillgång till ett inhägnat fält där de kan springa runt. Annars är Petras hundar mycket ute på promenad.

ANNONS

– Jag älskar att vara ute i skogen och vi går mycket varje dag. Mitt motto är att man ska få hem en välrastad hund, säger hon.

Jeanette Nordströms Vallentuna hunddagis är nu i veckan på gång att även hon flytta till Okvista. Hennes dagis har huserat i provisoriska lokaler i Seneby under tre och ett halvt år. I samband med att en pyroman härjade i Vallentuna blev hennes lokal i Granåsa nedbränd. De senaste åren har varit en prövning. Bland annat har hon åkt runt och hämtat dagishundarna i bil varje dag.

– Men jag har klarat det tack vare mina fina kunder och hundarna, säger hon.

Hon berättar att det är mycket svårt att få tag på någon som vill hyra ut lokaler till ett hunddagis. Men nu nyetablerar hon sig i en industrilokal med rastgårdar. Jeanette Nordströms idé är att erbjuda hundarna en stressfri miljö.

– Det är precis som på ett barndagis säger hon.

På samtliga hunddagis poängterar man att det inte är självklart att man kan få dagisplats bara för att man har en hund. Hunden måste passa i gruppen och gilla att vara på dagis.

– Alla hundar passar helt enkelt inte på dagis, säger Petra Ek.