ANNONS

Hårt tryck på kvinnojouren

Sylvia är vice ordförande i Tyresö kvinno- och tjejjour. På onsdag är hon en av flera som ska dela ut vita band i Tyresö centrum för att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor.
Sylvia är vice ordförande i Tyresö kvinno- och tjejjour. På onsdag är hon en av flera som ska dela ut vita band i Tyresö centrum för att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor.
Varje vecka måste Tyresö kvinno- och tjejjour säga nej till att ta emot våldsutsatta kvinnor och deras barn. I år har trycket varit rekordstort.

– Vi tror att det delvis beror på bostadsbristen, säger Sylvia, vice ordförande i kvinnojouren.
ANNONS

Fram till slutet av oktober i år har Tyresö tjej- och kvinnojour tvingats säga nej till att hysa in 56 kvinnor och 97 barn. Det är nära tre gånger så många kvinnor som under hela förra året.

– Vi tror att det beror på bristen på bostäder, men också på att polis, socialförvaltning och andra myndigheter blivit bättre på att slå larm och upptäcka våld mot kvinnor, säger Sylvia.

I nästan samtliga av de här fallen är det socialtjänster ute i landet som för olika våldsutsatta kvinnors räkning kontaktar Tyresö kvinno- och tjejjour för att fråga om de har tak över huvudet åt en utsatt kvinna och hennes barn. Men jouren som finns på hemlig adress i kommunen har bara plats för tre familjer åt gången.

Till jourens andra ben – telefonjourerna och stödsamtalen – är det däremot i stort sett enbart kvinnor och tjejer från Tyresö som ringer. Hittills i år har man tagit emot ett 50-tal samtal, vilket är ungefär samma antal som förra året. Eva som jobbar på boendet, men också svarar i telefonen, berättar att kvinnorna som ringer utsätts för allt från ekonomisk kontroll till mordförsök. Ett vanligt inslag är att mannen hotar med att göra illa husdjur för att kvinnan ska stanna. Har de barn ihop säger han ofta: ”Du kommer inte att få behålla barnen om du sticker för du är en så labil mamma.”

Ett tidigt tecken på att något inte står rätt till är, enligt Eva, ett ökat kontrollbehov. Det kan handla om förbud att träffa en kompis, eller ifrågasättande av valet av kläder.

– Jag brukar säga att om man hade en bästa kompis som betedde sig så, då skulle man inte vara kompis med den så länge. Men många kvinnor tar sig inte ur sina relationer och skäms sedan något oerhört, säger hon.

Eva och Sylvia tycker att det värsta med mäns våld mot kvinnor är att så många kvinnor hamnar i den här sitsen utan att de riktigt förstått hur det gått till.

– Den psykiska misshandeln är ofta värst. Den gör att kvinnorna helt tappar sitt självförtroende, säger Sylvia.

ANNONS
Fakta

Vitt band mot våldet

På onsdag, den 25 november, uppmärksammar Tyresö kommun, Tyresö kvinno- och tjejjour, Manscentrum Östra Södertörn, Svenska kyrkan och Södertörns brandförsvarsförbund FN:s internationella dag för avskaffande av mäns våld mot kvinnor.

Mellan 16 och 18 delar politiker, tjänstemän och representanter för organisationerna ut ett vitt band i Tyresö centrum.

18.30 föreläser Josefin Grände i biblioteket på temat Omgivande vuxna.

Tyresö kommun erbjuder alla skolor, från förskolor till gymnasiet föreläsnings- och metodmaterial kring goda relationer, samtycke och jämställdhet.

Numret till Tyresö kvinno- och tjejjour är 08-742 23 33.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.