ANNONS

Hårt tryck på resor till fjälls under sportlovet

Tågbiljetterna norrut i slutet av februari börjar ta slut.
Tågbiljetterna norrut i slutet av februari börjar ta slut.
Boka sportlovsresan så snart som möjligt. Det uppmanar både SAS och SJ. Vissa resor från Stockholm var redan förra veckan på väg att ta slut. Också biluthyrarna upplever ett hårt tryck.
ANNONS

Den som har tänkt ta tåget från Stockholm till fjällen har anledning att skynda sig.

– Nattågen upp till Östersund och Åre är väldigt bokade. Till Falun och Mora är enstaka avgångar hårt bokade, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.

För att möta efterfrågan förlänger SJ tågen med extra vagnar. Men det räcker inte alltid. Till exempel är 97 procent av platserna till Östersund uppbokade lördagen den 25 februari.

– På söndagen är det 80 procent. Det är så gott som fullt. Men på dagtågen finns det bättre med platser. Tillbaka till Stockholm är det inte lika fullbokat än, speciellt inte på dagtågen.

Också SAS upplever ett hårdare tryck efter resor norrut inför sportlovet.

– Vi märker att folk bokar inrikes ganska sent. Ett antal avgångar ser ut att bli fulla, speciellt till Kiruna. Om man vill ha de billigare biljetterna rekommenderar vi att man bokar snarast, säger Anders Lindström, presstalesman.

Även för biluthyrarna är sportlovet en het vecka.

Hos Hertz fanns det dock hyr­bilar kvar i förra veckan.

– Eftersom lovet infaller olika veckor i landet så kan vi, om det är stor efterfrågan i Stockholm, ta in bilar från andra delar, säger Anders Tärnell, marknadschef.

ANNONS

Han berättar att vissa biltyper lockar mer under sportlovet, som kombibilar och minibussar.

– Vill man ha de modellerna så rekommenderar vi att man bokar lite tidigare. Är man ute i sista sekund är det ganska stor risk att de tar slut.

Också för Statoil är veckan en av årets intensivaste.

– På de flesta stationer finns det kvar hyrbilar i Stockholms län. Men eftersom man oftast vill ha en stor kombi, och vara borta en längre tid, rekommenderar jag att man bokar så snart som möjligt, säger Niclas Lundberg, chef för biluthyrningen.