Hasanah sätter färg på Botkyrka

Hasanah Umar lägger sista touchen på konstverket ni nu kan se i utställningen.
Hasanah Umar lägger sista touchen på konstverket ni nu kan se i utställningen.
Sonia Sagan (nedan) är curator för "Din Tidskrift & Utställning" i Botkyrka Konsthall.
Sonia Sagan (nedan) är curator för "Din Tidskrift & Utställning" i Botkyrka Konsthall.
xx
xx
Hasanah Umar vill färgsätta Botkyrka, och skapa sin konst på platser som når fler än den traditionella konstbesökaren.

Nu är hon aktuell i en ny utställning i Botkyrka konsthall.

Blicken fastnar direkt på den färgglada väggmålningen längst inne i Botkyrka konsthall, där Hasanah Umar lägger sista touchen på sitt verk.

– Den är snart klar. Konsthallen har beställt den inför vernissagen och ville att den skulle vara geometrisk och lite mosaikinspirerad, så jag slängde ihop det här, säger Hasanah Umar och pekar på den enorma målningen.

Hon fick uppdraget genom ”Färgsättarna”, en grupp som utför konstuppdrag runt om i Botkyrka. De har bland annat gjort den stora väggmålningen i Alby folkhälsopark, och Hasanah Umar avslutade nyligen en blomstrig vägg vid dansgolvet i Fittjas ungdomshus.

Själv säger hon sig fortfarande utforska vad hon vill och använder även människor som målarduk. Hasanah Umar är från Fittja med rötter i Indonesien, där hennakonsten spelar en viktig symbolisk roll. Därför föll det sig naturligt att välja henna, och när hon inte färgsätter väggar gör hon invecklade mönster på händer, ofta på bruden och hennes närmaste i samband med bröllop.

– Jag brukade hata när mamma gjorde det på mig, verkligen hata det. Det var så kladdigt men man hittar sin grej och det här är jag bra på.

Genom Färgsättarna vidgades konstperspektivet. Hasanah Umar introducerades för större ytor med akrylfärg på burk som verktyg. Det är nervöst att visa sin konst för omvärlden men hon tycker att det är viktigt att vara stolt över sitt jobb. Det är hennes konst – oavsett om någon ogillar det. Hittills har reaktionerna varit positiva och samspelet och stödet i gruppen har betytt mycket.

– Alla sitter på hela olika kunskaper och vi lär bokstavligt talat av varandra. Den här gruppen är helt amazing, vi är så olika men samarbetar så bra.

Hon menar att det finns jättemånga duktiga talanger i Botkyrka men att inte alla har kontakter och därför inte får möjlighet att ta plats.

Färgsättarna projektledare Mikael Nyström poängterar att det är just det satsningen handlar om. Han ser ett problem i att det nu är det ofta en känd eller halvkänd konstnär som får i uppdrag att utsmycka exempelvis torg.

– Jag hoppas i förlängningen att konstnärer som kommer från orten och känner den ska få jobba där, att man vågar satsa på skapande personer, säger Mikael Nyström.

Han hoppas att medlemmarna i Färgsättarna på längre sikt kan ges och drivna egna projekt runt om i Botkyrka på kommunens uppdrag.

Hasanah Umar vill se förbi väggarna och ut i samhället.

– Nu är det ganska specifika människor som kommer till konsthallen. Jag vill göra en höghusfasad på riktig där alla kanske se den. Något man kan se från E4! Det är stort men jag tror att det går.

Fakta

Färgsättarna och utställningen

I helgen är det releasefest och vernissage för DIN tidsskrift & Utställning, en tidskrift och utställning i växelverkan som är ett samarbete mellan Orten i Fokus och Botkyrka konsthall.

Hasanah Umars verk är en del i utställningen, som pågår till den 28 augusti.

Färgsättarna är en del av kommunens projekt ”Kulturdriven utveckling unga vuxna” för att ta fram metoder för delaktighet och inflytande i Botkyrka.