Hasselbuskar får kommunbeskydd

En hassellund vid ­­­​­Enköpingsvägen är så unik att den ska bevaras för framtiden.

Upplands-Bro får därmed sitt första kommunalt bildade biotopskyddsområde.

– Det är viktigt, hassellunden som naturtyp är på väg att försvinna ur landskapet, säger Christina Lindahl, projektledare på kommunen.

I det gamla bondesamhället gav hasseln mat till både djur och människor. Av dess sega virke byggdes stängsel. Men i dag har de gamla hassellundarna allt svårare att klara sig när löv- och barrskog tar över. Därmed riskerar flera växt- och djurarter som är helt beroende av hasseln att försvinna.

För att hindra den utvecklingen har Upplands-Bro kommun beslutat att biotopskydda området Hasselbacken, en drygt tre hektar stor hasseldunge mellan Bro och Kungsängen.

Biotopskyddet innebär att miljön nu kommer att bevaras och vårdas. Lövträd kommer att gallras bort så att de gamla hasselbuskarna får gott om solljus.

– De riktigt gamla hasslarna är särskilt viktiga, på dem växer till exempel hasselticka, en ovanlig trädsvamp, säger Christina Lindahl.

Biotopskyddet är det första som kommunen har utfärdat sedan möjligheten infördes för tre år sedan. Platsen ligger lättillgängligt nära en busshållplats och cykelväg. Informationsskyltar är på väg och Christina Lindahl hoppas att fler kommuninvånarna ska få upp ögonen för den unika Hasselbacken.

– Den är absolut värd ett besök, och jag hoppas att det kan bli ett spännande utflyktsmål för skolorna, säger hon.

Kraftig ökning av bopriserna

Upplands-Bro Priserna på bostadsrätter i Upplands-Bro kommun steg med 12 procent mellan april och juni i år. Därmed står kommunen för den största ökningen i Stockholms län under den perioden. Per kvadratmeter är snittpriset i Upplands-Bro nu 18 785 kronor.

Hassellunden som naturtyp är på väg att försvinna ur landskapet.

Blottare nära förskola anmäld

Bro Vid 17-tiden förra söndagen anmäldes en blottare vid en lekplats nära en skola i Bro. Privatpersoner som var på väg att till lekplatsen för att leka upptäckte honom och larmade polisen.

– En man låg på en bänk och visade mer än vad man bör, och tillfredsställde sig själv, säger Björn Svensson på polisen.

Mannen, som var i 40-årsåldern och skriven på en adress utanför kommunen, kunde gripas sedan han pekats ut av vittnen. Han är misstänkt för sexuellt ofredande.

Rätt om galoppbanan vid Önsta

Rättelse Förra veckan skrev Lokaltidningen Mitt i om den planerade nya galoppbanan vid Önsta.

I texten smög sig ett fel in. Detaljplanen är ute på granskning till den sista augusti och inget annat.