Ledamot i Hässelby-Vällingby en av de uteslutna i SD:s maktkamp

Björn Larsson är SD:s ledamot i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.
Björn Larsson, ledamot i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, är en av de uteslutna SD-medlemmarna.
Sverigedemokraterna i Stockholms stad genomför en utrensning bland medlemmarna – och en av de fyra uteslutna är Björn Larsson, ledamot i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd. Han anklagas för ”partiskadlig verksamhet”.
– Jag känner mig jävlig orättvist behandlad, men tänker sitta kvar i nämnden, säger han.

Det var DN som i dag avslöjade att Sverigedemokraterna uteslutit fyra medlemmar. De ska, som Mitt i tidigare berättat, under våren har varit föremål för en intern utredning, och nu har de uteslutits efter ett beslut i partistyrelsen.

Påstås ha läckt sms

SD har inte uppgett orsaken till uteslutningen utan hänvisar till sekretess. Men Björn Larsson tar nu bladet från munnen.

– Jag anklagas för ”partiskadlig verksamhet” – de magiska ord som brukar användas inom Sverigedemokraterna för att kunna utesluta folk. De påstår att vi läckt ett sms till Aftonbladet för att skada partiet. Men det har vi absolut inte gjort.

Ville avsätta Wallmark

Bakgrunden är, enligt Larsson, att han och de övriga nu uteslutna ville avsätta SD:s gruppledare i Stadshuset Peter Wallmark, som de menar misskötte sitt arbete i kommunfullmäktige. De var också kritiska mot att han utöver sitt arvode som gruppledare har anställt sig själv som politisk sekreterare och på så sätt fått uppemot 100 000 kronor varje månad i ersättning från kommunen för sina olika uppdrag.

– Vi kallade till ett möte för att avsätta Wallmark. En vecka senare dök det här sms:et upp i Aftonbladet, veckan efter hade vi personärenden på oss och nu är vi uteslutna.

”Handlar om pengar”

I sms:et, som publicerades i Aftonbladet, uppmanades Björn Larsson med flera att ”sitta stilla i båten” och inte kritisera SD-ledningen i Stockholm om de vill ha en framtid inom politiken.

Enligt Björn Larsson handlar det i grunden om pengar – och att Peter Wallmark och kretsen kring honom inte vill förlora sina arvoden och förmåner.

Sitter kvar i nämnden

Själv tänker han sitta kvar i stadsdelsnämnden tills vidare.

– Jag tänker absolut sitta kvar. Jag försöker väl samverka med dem som vill. Kommer det ett bra förslag, oavsett från vilket parti, som gynnar folk så kommer jag att stödja det.