22 hästar sjuka i den farliga formen av abortvirus

Skånsta ryttare8
Casey hade haft feber i fem dagar när Mitt i besökte stallet. Nu är han på djursjukhuset.
Sedan viruset EHV-1 upptäcktes på Åkersberga ridcenter har nu mer än hälften av stallets hästar blivit sjuka. Av dessa har 22 hästar fått symtom på den farligare neurologiska formen av viruset.

– Vi har inga nya fall med feber, men några nya hästar har fått åka till kliniken (Universitetsdjursjukhuset i Uppsala), säger Ann Borglund, verksamhetschef på Skånsta Ryttare i Åkersberga.

Mer än hälften sjuka

Av ridskolans 65 hästar är eller har 34 nu (19/2) varit sjuka, varav 22 med symtom på den farliga neurologiska formen av viruset EHV-1, även kallat virusabort eller abortvirus.

Rosa2

I fredags var hästen Rosa så dålig att hon knappt kunde gå ens med hjälp. Foto: Skånsta ryttare

Cirka femton av dessa har hittills vårdats på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Förra veckan avlivades den fjärde hästen, en ponny, efter att ha blivit alltför dålig.

– På förmiddagen hade vi en häst som bara hade en halv grads feber, men som var vinglig. Men hon får nog inte åka till sjukhuset, Vi tror inte hon klarar resan, berättade Ann Borglund i fredags när Mitt i besökte stallet.

Skånsta ryttare1

Skyltar som varnar för smittan finns överallt. Foto: Fredrik Sjöquist

Lång konvalescens

I bortre delen av stallbyggnaden där de sjukaste hästarna står leder en stallskötare ut en privatägd häst. Han kom tillbaka veckan innan, efter att ha vårdats på djursjukhuset, men klarar fortfarande inte av mer än några meters promenad två gånger om dagen, berättar Ann.

Överallt i stallet hänger röda anslag som påminner om viruset.

– Det är slitigt och jobbigt, säger Richard Boksjö som är häst- och stallskötare.

– Vi har gått på knäna. Och det är väldigt jobbigt känslomässigt. Min favorithäst var på sjukhuset, men mår bättre nu, säger han.

Skånsta ryttare4

På Albins hals syns fortfarande ett stort rakat parti där kanylen för dropp suttit. Foto: Fredrik Sjöquist

Mycket av ridskolans jobb går ut på att hålla de sjuka hästarna skilda från varandra och från de friska hästarna. Därför har man fått dela upp hagarna, sätta upp skivor mellan boxarna, men även bygga mobila boxar i det ena ridhuset.

Stöd och uppmuntran

Hela tiden ska också kläder och skor saneras för att inte sprida smittan vidare och de sjuka hästarna  får specialkost med mycket vätska.

Skånsta ryttare6

Föreningen har delat upp hagarna så att hästarna inte ska smitta varann. Foto: Fredrik Sjöquist

På plussidan är att folk i Österåker och andra delar av landet fortsätter stötta föreningen med insamlingar och värmande ord. Minst två insamlingar pågår och en matbutik i närområdet har till och med börjat sälja mössor till stöd för föreningen, tillsammans med en lokal klädbutik.

– Det är fantastiskt hur folk skänker, säger Ann Borglund.