ANNONS

Hästar jobbar i Igelbäcken – för fjärilarnas skull

Luringen och Boyar har fullt upp.
Luringen och Boyar har fullt upp.
De två hingstarna Luringen och Boyar har fullt upp i dagarna två, de är nämligen anlitade att trimma Igelbäckens naturreservat.

Syftet? Att göra fjärilarna glada.
ANNONS

Det är 1,5 hektar naturreservat som ska slås och räfsas och de två arbetsamma hingstarna, tioåriga Luringen och elvaåriga Boyar, drar slåttermaskinen när Mitt i Sundbyberg är på plats.

Att använda hästar, och inte traktorer, som redskap är en urgammal metod som är snäll mot både djur och natur.

– Hästar komprimerar inte marken och trycker ihop jorden som en traktor gör. Det vi gör är att magra av jorden och slå tjockt gräs så att små örter och annan fin flora som skuggats av gräset ska överleva. De växterna behövs och de kan fjärilar, bin och andra djur suga nektar från. Det bevarar den biologiska mångfalden, säger Annelie Sjödin från Järva trädvårdscenter som specialiserat sig på denna form av naturvård.

Hästarna har arbetat i Igelbäckens naturreservat i två dagar på uppdrag av Sundbybergs stad. Metoden kallas växelslåtter, ena halvan av området slås i juni, andra halvan på sensommaren. Då bevaras senblommande tistlar som fjärilarna tycker om, och även de fjärilar med 14-månaderscykel får näring och kan lägga sina ägg, berättar Annelie Sjödin.

Hon nämner fler fördelar.

– Hästar släpper inte ut avgaser. Och så är det socialt. Vi träffar människor hela dagarna, både tioåringar som bara sett hästar på TV och äldre med starka band från hästar från barndomen.

Hästarna gillar det också, intygar Annelie Sjödin.

– Precis som vi människor mår de jättebra av motion. Det märks. De kommer och möter oss i hagen när vi ska åka och jobba.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.