ANNONS

Hästarna flyttar ut efter 55 år

Både vuxna och barn kom till festligheterna i fina hattar.  Vinnaren av HM Drottningens pris Calvados med jockeyn Niklas Lovén. Från vänster Dennis Persson, tränare, Jesko von Koenigsegg, prisutdelare, och Stefan Ratell, ägare.  Oskar och Annica Lässman från Svenska Amazonklubben var på plats.  Sventa Holmgren satsar en sista slant hos David Nordgren som jobbat på galoppen i 30 år.  På plats var också Kar de Mumma och kung Gustaf VI Adolf men då var det den 28 augusti 1960 och och banan invigdes.
Både vuxna och barn kom till festligheterna i fina hattar. Vinnaren av HM Drottningens pris Calvados med jockeyn Niklas Lovén. Från vänster Dennis Persson, tränare, Jesko von Koenigsegg, prisutdelare, och Stefan Ratell, ägare. Oskar och Annica Lässman från Svenska Amazonklubben var på plats. Sventa Holmgren satsar en sista slant hos David Nordgren som jobbat på galoppen i 30 år. På plats var också Kar de Mumma och kung Gustaf VI Adolf men då var det den 28 augusti 1960 och och banan invigdes.
Täby galopp har hållit sin sista stora tävling.

Snart börjar förvandlingen till en stadsdel för 15 000 invånare.

Mitt i var med på avskedsfesten där det bjöds på både hattparad och nostalgibuffé.
ANNONS

Nu går sista visan för Galoppfältet.

I söndags hölls den absolut sista större tävlingen på anläggningen och inom kort kan byggandet av nya stadsdelen Täby park påbörjas. Området ska bli hem åt så många som 15 000 invånare. Nästa år drar bygget igång.

Men det sker inte utan att hästar och ryttare firas av med en ordentlig avskedsfest, vilket skedde i söndags. Alla var där. Åtminstone alla som på ett eller annat sätt ägnar sig åt galopp i Sverige. En hel del vanliga Täbybor var också med.

En som ville ta farväl var Helene Setter­berg. Hon hör inte till stamgästerna men tycker ändå mycket om platsen.

– Visst känns det lite sorgligt att galoppen försvinner. Det har varit fint att åka förbi de här öppna fälten och se hästarna springa. Man kommer att sakna det, säger hon.

Täby galopp har varit en självklar del av kommunen i 55 år. Under söndagens festligheter fanns både veteranbilar och nostalgibuffé med tidstypisk mat från anläggningens första år. Som sig bör vid galopp så bjöds det även på hattparad. Praktfulla huvudbonader visades upp av både barn och lite äldre gäster med siktet inställt på priset för bästa hatt.

Bland gästerna fanns Sventa Holmgren som tillbringat mycket tid på galoppen.

– Det är en speciell stämning här. Ofta är det en lite internationell känsla där man springer på allt från kungligheter till en och annan kändis.

Han höll till i restaurangen och kunde blicka ut över banan som värmdes av en strålande blå himmel. För den som behövde svalka sig bjöds gott om bubbel.

ANNONS

Anläggningen har varit igång sedan 1960. Kung Gustaf VI Adolf, Kar de Mumma och Sven Tumba var några av de närvarande vid invigningen.

Björn Eklund, 72, har varit med från början. Han började gå på tävlingar som 17-åring och utvecklade snart sitt intresse till ett yrkesliv. Han har varit både sportchef och vd på galoppen.

– Det är en epok som går i graven. Det känns vemodigt men samtidigt väldigt bra att vi snart får en modern och mer tidsenlig anläggning.

Den här hösten går flyttlasset till Upplands-Bro. Arbetet där är redan igång och till årsskiftet ska banor och läktare vara färdiga.

Täby galopp har 13 stallbyggnader med 350 boxar. 10 000 åskådare ryms på arenan men sådana publiksiffror har varit sällsynta.

Det är en epok som går i graven. Det känns vemodigt.björn eklund fd vd och sportchef

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.