Nu har hästarna flyttat in i Djursholms stall

Eva Ulf, ridskolechef på Djursholms ridklubb är bekymrad över spridningen av virusabort.
Eva Ulf kollar till hästarna.
Djursholms ridklubb, Susanne Martinelle, Eva Ulf, Danderyd
Susanne Martinelle och Eva Ulf tillsammans med hästen Venus.
Sadelkammaren.
Sadelkammaren.
Djursholms nya stall är snart färdigbyggt och under den gångna veckan har hästarna flyttat in i sitt nya hem.

Ljudet av hovar som klapprar mot betonggolvet ekar i den höga delen som tillhör den nya stallbyggnaden i Djursholm. Det luktar fortfarande byggmaterial i stället för häst. Här har under veckan 74 hästar flyttat in i det som numer är deras nya hem.

– Hästarna trivs verkligen här. Det är tyst och lugnt i stallet vilket tyder på det. När vi flyttade in dem gick de raka vägen in i boxarna och slog sig till ro. Så var det inte i det provisoriska stallet, alla hästarna gillade det inte, säger Susanne Martinelle som är ordförande i Djursholms ridklubb.

Bygget av det nya stallet har hållit på i över ett och ett halvt år och blir helt färdigt i slutet av april. Kostnaderna för det nya stallet beräknas att uppgå till strax under 70 miljoner kronor. Invigningen får däremot vänta till efter sommaren även om ridklubben arrangerar en medlemsfest redan i maj.

”Mögel och dålig luft gjorde att hästarna har hostat”

– Vi ser mycket fram emot att få köra igång med vår verksamhet i de här nya fina lokalerna. Det blir stor skillnad mot hur det var förut. Mögel och dålig luft gjorde att hästarna har hostat men vi kan redan nu märka att de inte hostar längre, säger Susanne Martinelle.

En annan stor skillnad är de större utrymmen för att umgås. Med både större omklädningsrum med bättre förvaringsmöjligheter och en cafeteria samt ett rum för ungdomar att hänga förväntas livet i stallet bli mer socialt och till och med uppfostrande.

– Alla ska tycka om att komma hit och vi vill ha en välkomnande och öppen miljö. När vi jobbar med hästar lever vi i en uppfostrande miljö som vi vill få till även med varandra. Unga och vuxna arbetar ofta tillsammans när vi tränar. Till de yngre grupperna måste varje ryttare ha en person som håller i hästen och leder den, säger Eva Ulf, chef för Djursholms ridskola.

Dyrare hyra

Eva Ulf och Djursholms ridklubbs styrelse har varit inblandad i hela byggprocessen och även suttit med i avtalsdiskussioner med kommunen. De ser positivt på de nya förutsättningarna även om hyran går upp väsentligt.

– Den här frågan har varit aktuell i tio års tid med påtryckningar och det känns bra att det nu är klart. Själv har jag varit med i klubben sedan förra ombyggnaden 1984. Det var länge sedan och det var verkligen på tiden att något hände nu, säger Eva Ulf.

Fram till sommaren ser verksamheten i Djursholms ridklubb som tidigare men efter sommarledigheten kan de dra arbeta lite annorlunda. Under sommarveckorna ska hästarna få lite ledigt och vila upp sig inför den ny säsongen.

– Vi kommer inte att kunna ta emot fler grupper än de vi har idag men däremot kan vi utnyttja lokalerna bättre och även kunna bedriva en bättre och mer kvalitativ träning, säger Eva Ulf.

Den officiella invigningen av stallet arrangeras den 16 september i ett samarbete mellan Djursholms ridklubb, ridskolan och Danderyds kommun.