ANNONS

Hastighetshöjningar vid förskolor stoppas

Förslaget att höja hastighetsgränsen utanför två förskolor på Slättgårdsvägen slopas.
Förslaget att höja hastighetsgränsen utanför två förskolor på Slättgårdsvägen slopas.
Det blir ingen höjning av 30-gränsen på gator i anslutning till förskolor och skolor i Hägersten och på andra håll.
Det stod klart på kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om protesterna mot de föreslagna höjningarna utanför förskolor i Hägersten-Liljeholmen. Slättgårdsvägen i Mälarhöjden är en av de gator där hastigheten föreslogs höjas från 30 kilometer i timmen till 40 kilometer. Detta trots att gatan kantas av två förskolor.

Protesterna var stora när förslaget blev känt 2013.

–  Jag har varit nära att bli påkörd två gånger. Bilar stannar inte trots att man går över med barnvagnen, sa en förälder som i stället önskade trafikljus vid övergångsstället.

Stadens tjänstemän försökte lugna med att ingen hastighet skulle höjas utan att säkerheten först sågs över. Men protesterna fortsatte.

Men när stadens hastighetsplan för en rad gator i Hägersten-Liljeholmen, Spånga-Tensta och Kungsholmen var uppe i kommunfullmäktige på måndagskvällen var både majoriteten och oppositionen överens om att skicka förslaget på återremiss.

Det slogs samtidigt fast att gator som ligger i anslutning till skolor och förskolor ska ha en skyltad hastighet om max 30 kilometer i timmen, om inte ”rimliga skäl för annat föreligger”.