Hästtjejen som blev porrstjärna

Johanna har ett ovanligt jobb men beskriver sig som en vanlig person. Hon berättar om en relativt problemfri uppväxt. ”Jag var en nörd och är det fortfarande. Förr brydde jag mig aldrig om smink. Och jag såg aldrig mig själv som ett sexobjekt.”
Johanna har ett ovanligt jobb men beskriver sig som en vanlig person. Hon berättar om en relativt problemfri uppväxt. ”Jag var en nörd och är det fortfarande. Förr brydde jag mig aldrig om smink. Och jag såg aldrig mig själv som ett sexobjekt.”
”Animals love me.” säger Johanna när Lokaltidningen Mitt i fotograferar henne vid en kohage.
”Animals love me.” säger Johanna när Lokaltidningen Mitt i fotograferar henne vid en kohage.
Genom hundratals filmer har hon etablerat sig i USA som Puma Swede, Sveriges största porrskådis. Men som hästintresserad tonåring kunde ingen ana vilka vägar hon skulle välja.

Lokaltidningen Mitt i följde med Johanna tillbaka till barndomens Tumba.

Intresset kring hennes självbiografi ”Mitt liv som porrstjärna” har varit stort. Kvällstidningar, lokaltidningar, radio och sedan tv med Malou von Sievers och Agneta Sjödin. Alla vill höra om livet i porrbranschen. När Johanna kliver in i bilen vid radiohuset för att åka till mamma i Tumba har hon precis medverkat i P1-programmet ”Nordegren och Epstein”.

– Det blir köttbullar, lingonsylt, mos och pannkakor, säger Johanna från baksätet efter att ha knäppt av telefonen och avslutat ännu en tidningsintervju.

– I det här fallet kändes det verkligen som att hon ville hitta något negativt. Man hör det på tonen, fortsätter hon.

Johanna berättar att det är en av anledningarna till att hon gjort boken. För att berätta att hon gått in i branschen av egen fri vilja. Att hennes val inte är ett resultat av en trasslig uppväxt eller behov av pengar för att finansiera drogmissbruk.

Svåra uppväxtvillkor finns skildrade av andra porraktriser. Branschkollegan Jenna Jamesson har i en biografi skriven av Neil Strauss berättat om tonår med drogmissbruk och hur hon dansade som minderårig på strippklubbar i Las Vegas. Johanna säger att hon vill berätta en annan historia.

Bilen rör sig ut från innerstan och upp på E4. ­Johanna berättar entusiastiskt och mycket. Om sitt liv, branschen och boken. Då och då byter hon till engelska och förklarar något för sin amerikanske pojkvän som hela tiden lågmält håller sig i bakgrunden.

Hon beskriver uppväxten i Tumba som harmonisk med mycket friluftsliv och långa dagar i stallet vid ridklubben. Hånglade med en kille gjorde hon för första gången på en strand i Finland. Då var hon 18 år.

Men ”Mitt liv som porrstjärna” berättar också om hur hon upptäckte sex, hur det gradvis blev mer, antalet sexpartner fler och fler och om de vilda åren på Stureplan med möten på toaletter.

Stegen mot filmkamerorna tog hon sakta. Via underklädesfotograferingar kom hon 28 år gammal till USA. Bilderna blev alltmer vågade och till slut lockades hon av pengarna som fanns att tjäna på film. Puma Swede var född.

Söderförorterna passerar utanför fönstret. När E4 går in i Botkyrka kommer minnena tillbaka.

– Där i huset bodde pappa, utbrister hon från baksätet och pekar på ett av lägenhetshusen invid Brunna IP i Hallunda.

Hennes mamma och pappa flyttade från Finland på 60-talet och fick jobb i ett land som skrek efter arbetskraft. I bokens tidiga kapitel beskriver hon föräldrarna. Pappan som ”finskt virke”, utåtriktad och sträng med gör-det-själv-anda. Skötte hon sig inte kunde hon få smaka på ”tukkapöllö”. Pappan ryckte då ett fjun från örat.

”Gör ditt pästa, ha respekt för ältre och titta folk i ökonen när tu hälsar. Med fast handslag, kom ihåg tet!”.

Hennes mamma var varm och lågmäld. Någon som såg till att det alltid fanns mat och att läxorna blev lästa. Familjen bodde i en lägenhet i Tumba men var utomhus mycket. Några Barbiedockor fick hon inte. Däremot skidturer, promenader med familjens hundar och lära sig att byta däck. Men mest av allt var Johanna i stallet.

– Där uppe i skidbacken brukade vi tjuvrida fast vi egentligen inte fick.

Hon pekar mot den gröna skidbacken bakom handelsområdet i norra Botkyrka med Biltema, Ica Maxi och Bauhaus.

– Och här på grillen brukade vi äta, säger hon och pekar mot Sibyllakiosken.

Bilen har lämnat motorvägen och Hågelbyleden mot Tumba leder från miljonprogramsområden ut i det lantliga Botkyrka med åkrar, gamla ekar och kossor.

– Vi brukade ta hundarna och gå och titta på när de släppte ut korna för sommaren vid Hamra gård.

Vi stannar bilen för att ta några foton. När ­Johanna öppnar jackan och poserar framträder hennes bröst i storlek F. De har blivit förstorade flera gånger.

– Jag såg bröst i en tidning och tänkte ”gud vad häftigt, så där vill jag också vara”. Jag är väldigt spontan och ringde till kliniken som då låg i Tumba.

Bilderna av henne vid kossorna påminner på sätt och vis om de stora reklamaffischer som stått invid motorvägen. De visade kossor i grön­gräset, industri bakom detta och kommunens slogan ”Botkyrka – Långt ifrån lagom.” Kommunen är offensiv på flera sätt och satsar på att locka filmproduktioner. I Alby växer ett filmcentrum fram. Men det handlar om helt andra filmer än de Puma Swede spelar in.

Boken ”Mitt liv som porrstjärna” beskriver ­scener och förberedelser inför scener. Analsex föregås av lavemang dagen före, diarrépiller och uppvärmning med dildo. Men trots sitt yrkesval och sin opererade kropp tycker Johanna inte att hon inte är någon dålig förebild för ungdomar. Hon pekar på att hon själv inte stressade med ­killar och uppmanar tjejer att aldrig ställa upp på saker de inte vill.

Fast hon har själv känt pressen. I tonåren kunde andra tjejer håna henne för att vara efter. De vilda åren på Stureplan började först en bit in i 20-årsåldern. Porrfilmskarriären tog fart när hon var 30 år gammal.

– Se på mig. Jag väntade länge. Det finns möjlighet att ta igen det senare, säger hon.

Hon berättar att hon trivs med sitt jobb och gillar att bli filmad. Att hennes val har gett henne ett rikt liv med pengar, resor och intressanta möten. Men det finns avigsidor.

– Jag vet att det här yrket också stänger många dörrar och möjligheter. Jag vet att jag aldrig kommer att ha ett vanligt kontorsjobb som receptionist på grund av min karriär.

Utsattheten kan vara en annan baksida. Människor kommenterar och vissa fördömer hennes kropp. Och hon vill inte skylta med sitt efternamn.

– Det finns en del knäppgökar. Folk har dykt upp hemma hos min syster som har samma namn.

Men hon är glad att varken familj eller gamla vänner vänt henne ryggen.

– Jag har mest mötts av nyfikenhet. Och folk tycker att jag är samma gamla tönt som förr.

Vi kliver in i bilen igen. Johanna har ringt sin mamma som har satt på potatis. Snart är hon hemma på sin gata i Tumba. n

Fakta

Namnet taget efter en bil

Namn: Puma Swede, men heter egentligen Johanna.

Ålder: 36 år.

Bor: Los Angeles, uppväxt i Tumba i Botkyrka.

Yrke: Skådespelare i porrfilmer och webcam-shower. Striptease-dansös och försäljare av underkläder. Har över 130 000 följare på Twitter.

Aktuell med: Självbiografin ”Mitt liv som porrstjärna” som är skriven tillsammans med journalisten Jan Ekholm och utgiven av bokförlaget Lind & Co.

Namnet: Artist­namnet Puma kommer från hennes första bil som var en Ford Puma.

Fakta

Sagt om Puma Swede

”Är det någon som känner sig bestulen vet ni numera vem ni kan kontakta.”

Hallandsposten om att Puma Swede och en tjejkompis stulit utemöbler, grillar och trädgårdstomtar under besök i Halmstad i slutet av 90-talet.

”Johanna har ett ärende, att vi ska se henne som ’normal’.”

Bloggaren MaddeDif.

”Jag tycker om hennes förhållningssätt. Ska man jobba med pornografi ska man äga situationen som tjej tror jag. Man hör mycket offerhistorier. Det finns en glad skamlöshet i henne. Att det inte är något att skämmas över.”

Mark Levengood, fan och en av följarna på Twitter.