Oro efter hästvirus på Värmdö: Vi är livrädda

Anne Sjöholm och dottern Elin Lundgren driver stall Siggesta. Här med Elins häst Janil.
SIggesta stall har inte drabbats, men håller stallet isolerat i förebyggande syfte.
Oron sprider sig bland stallägare efter att ett fall av det smittsamma abortviruset EHV-1 upptäckts på Värmdö.
– Det är verkligen så hemskt. Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv och jag har faktiskt aldrig varit med om den neurologiska varianten av viruset, säger Anne Sjöholm som driver Siggesta stall på Värmdö.
Flera hästar i Stockholmsområdet har dött av det smittsamma viruset EHV-1, även kallat abortvirus då det orsakar missfall hos dräktiga ston. Hästarna har smittats av den allvarligare neurologiska varianten som är dödlig. Det senaste fallet har upptäckts på Värmdö, där flera hästar visat symtom som feber, vilket SVT Nyheter Stockholm var först med att rapportera om. Stallet håller sina hästar isolerade sedan tidigare.
Bland stallägarna på Värmdö sprider sig nu oron för smittan. Siggesta stall har inte själva drabbats, men har fått hålla stallet isolerat sedan det första fallet i Åkersberga blev känt den 4 januari.
Det är fruktansvärt

Anne Sjöholm, Siggesta stall

– Vi är livrädda, det är ju fruktansvärt. Det är verkligen så hemskt. Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv och jag har faktiskt aldrig varit med om den neurologiska varianten av det här viruset, som gör att hästarna blir förlamade, säger Anne Sjöholm som driver Siggesta tillsammans med sin dotter Elin Lundgren.

”Hoppas folk förstår allvaret”

Stallet har vidtagit en rad åtgärder för att förhindra att smittan kommer till Siggesta.

– Vi satte direkt stopp för att åka iväg och tävla eller träna och det får inte komma hit några tränare, säger Anne Sjöholm.

De har också satt upp skyltar på stalldörrarna om att besökare från andra stall måste ha duschat samt bytt kläder och skor. Ridskoleverksamheten fortsätter som normalt, men man kan inte ta in några nya hästar och en planerad kurs på gården har ställts in.

– Vi kan inte göra så mycket mer än vi har gjort. Vi kan bara hoppas att folk förstår allvaret i det hela, det är fruktansvärt synd om de här hästarna som blivit drabbade, säger Anne Sjöholm.

”Klart att man är orolig”

Även på Fågelbro ridklubb har man fått vidta åtgärder för att inte drabbas av viruset. Man tar bland annat tempen på hästarna varje dag för att tidigt kunna upptäcka symtom på smitta.

– Det är klart att man är orolig, men man får bara försöka att hantera situationen och vidta de åtgärder som behövs för att hindra att smittan kommer till oss, säger Anna-Karin Wickström, styrelseordförande för Fågelbro ridklubb.

– Vi har stängt anläggningen för hästar ut och hästar in och har satt upp tydliga rutiner för hygien och tvätt. Alla måste tänka sig för om man rör sig mellan olika stall och att man tänker på att byta kläder om man ska till något annat stall, fortsätter hon.

 Stockholm läns ridsportförbund har tillsammans med Svenska ridsportförbundet beslutat satt stoppa alla tävlingar under tre veckor. Ett beslut som välkomnas av Fågelbro ridklubb.

– Det är jättebra så att alla ser ett gemensamt ansvar i det här och ser att det kan drabba alla. Det är fruktansvärt när det blir såhär, men om man ska se något positivt så tror jag det gör att folk blir mer uppmärksamma och tänker sig för när man rör sig mellan stall, säger Anna-Karin Wickström.